Hlavní obsah

Vláda odmítla snížit policistům platy a odchodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet ve středu rozhodoval o návrhu předseda KDU-ČSL Miroslava Kalouska o dva roky odložit radikální zvýšení platů policistů. Myšlenky se ale u ministrů nesetkala s valným ohlasem, většina z nich to odmítla. Kalousek může s návrhem ještě uspět u poslanců. O změně zákona uvažuje už i ministr vnitra František Bublan.

Foto: Kateřina Štruncová

Porota a Petra Klee (vpravo)

Článek

"Vláda k návrhu vyjádřila zamítavé stanovisko," řekl Novinkám Luboš Šikula z tiskového oddělení vlády. Pro zamítnutí hlasovalo deset ministrů.

Kalousek tak má naději ještě ve Sněmovně, kde svůj návrh předloží už podruhé. Minulý týden nenašel dost zákonodárců, kteří by s ním souhlasili.

Ministr vnitra František Bublan přišel s úplně novým nápadem. Do konce roku chce vypracovat návrh, který tolik dikutované výsluhy omezí. Podle něj by se o výši odchodného a výsluhách rozhodovala vláda každý rok, vždy podle aktuální ekonomické situace státu.

Na vyšší platy policistů, celníků, hasičů a vězeňské stráže by příští rok mělo jít navíc 8 miliard korun. Kalousek chce platnost posunout o dva roky a peníze rozdělit spravedlivěji i mezi ostatní zaměstnance státní správy. Příslušníci bezpečnostních sborů by od začátku příštího roku měli brát v průměru 32 000 korun hrubého, tedy zhruba o 8 000 více než dosud.

Populismus či záchrana pokladny

Předseda lidovců tvrdí, že pokud služební zákon začne platit, zatíží to státní pokladnu nejen příští rok, ale i v budoucnu dalšími miliardami navíc ve formě vyššího odchodného a dalších příspěvků. "Luxusní" odchodné a příspěvky za odsloužená léta podle něj dostanou hlavně příslušníci represivních sil komunistického Československa. Mnozí policisté podle něj čekají jen na platnost zákona, aby pak mohli začít hromadně odcházet.

S tím nesouhlasí premiér Stanislav Gross, který zákon prosadil ještě jako ministr vnitra. Kalouskovu snahu považuje za předvolební populismus. Upozorňuje na to, že v době, kdy se zákon schvaloval, byla většina jeho dnešních kritiků pro a ani Kalousek tehdy proti návrhům neprotestoval.

Anketa

Vadí vám vysoké platy a odchodné pro policisty?
Ano, stát si to nemůže dovolit
58,5 %
Ne, policisté si peníze zaslouží
28,9 %
Nevadí, pokud by přidáno dostali i ostatní státní zaměstnanci
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 660 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám