Hlavní obsah

Vláda navrhuje zdanit emisní povolenky sazbou ve výši 32 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda navrhuje uvalení daně na emisní povolenky ve výši 32 procent. Nová daň má pomoci kompenzovat růst ceny elektřiny kvůli podpoře obnovitelných zdrojů, zejména solárních elektráren. Platit by ji měli producenti, kteří vyrábějí elektřinu pro třetí strany, a to z povolenek, které obdrží na roky 2011 a 2012.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh předpokládá, že daň by se každý rok vypočetla z tržní ceny povolenek k 28. únoru. Za očekávaným růstem cen elektřiny je z valné části podpora fotovoltaiky. Vláda chce udržet zvýšení cen elektřiny pro domácnosti a podniky do 5,5 procenta. Aby mohla tento slib splnit, potřebuje si zajistit peníze.

Vládní návrh počítá s tím, že daň by se vztahovala pouze na ty producenty, kteří elektřinu vyrábějí pro třetí strany. Taková podmínka znamená, že velkou část zátěže ponese státem zčásti vlastněný ČEZ.

U těch subjektů, které produkují elektřinu i teplo, se má navrhovaná daň vztahovat pouze na povolenky vydané proti výrobě elektřiny. Návrh by podle předpokladů měla do konce příštího týdne schválit Sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám