Hlavní obsah

Vláda dokončí zahájené reformy, nové ale zřejmě nerozjede

Právo, Roman Pospíšil
PRAHA

Nová vláda nehodlá ustoupit ze zahájené rozpočtové reformy a míní ji dotáhnout do konce. To je asi hlavní poselství návrhu koaliční dohody v bodech, které se dotýkají ekonomiky. Nad rámec této reformy se však podle ekonomických analytiků zřejmě nic výraznějšího nestane.

Foto: Archiv města Opava

V Opavě se oceňovali učitelé.

Článek

"Jde o potvrzení statusu quo. Dokončí se reforma veřejných financí tam, kde ještě není dokončená. Výraznější změny v oblastech, které je třeba řešit, jako jsou třeba penzijní systém či zdravotnictví, ale nečekáme," řekl  bývalý ministr financí, hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Rozpočtové cíle ubírají peníze

Návrh koaliční dohody se hlásí k cíli dostat už v roce 2006 schodek veřejných financí pod čtyři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a vytvořit podmínky pro splnění maastrichtských kritérií (tři procenta HDP) v letech 2007 až 2008. Tím by chtěla vládní koalice nastartovat vytvoření podmínek pro přijetí eura nejpozději do roku 2010.

Podíl daní na HDP by neměl stoupat nad rámec již dohodnutých zákonů a na výdajové straně rozpočtu chce koalice omezit podíl mandatorních výdajů (těch, které vyplývají ze zákona, což se týká hlavně sociálních plateb a také výdajů na státní dluh).

"Už teď se ale v návrhu dohody objevují věci, které si vyžádají další peníze," upozornil hlavní analytik Československé obchodní banky Martin Kupka. "Nejde o nějaké velké položky, ale určitá nepříjemnost pro reformu financí to je. Takže nečekám, že by se nová vláda mohla pustit do nějakých dalších finančně náročných kroků," dodal.

Nemocenská je stále otevřená

V návrhu koaliční dohody se ovšem například hovoří o podpoře rodin s dětmi, podpoře dostupnosti bydlení či rozšíření veřejné podpory výzkumu a vývoje.

Bod, nad kterým by se ještě mohla otevřít diskuse, je podle analytiků nemocenská. "Tam může existovat řada tlaků jak ze strany zaměstnavatelů a podnikatelů, tak ze strany sdružení zastupujících pacienty. Pokud by ale vláda v nemocenské ustoupila, výrazně to poškodí reformu jako celek," upozornil Mertlík. Pozitivními kroky, které by si nevyžádaly žádné velké peníze, by se mohly stát legislativní úpravy v oblasti podnikání. Například novelizace bankrotového zákonodárství. Stejně tak může pomoci reforma soudnictví. "Opatření vedoucí ke zjednodušení podnikatelského prostředí by se stihnout dala," souhlasí Kupka.

Sporný bod vznikne u liberalizace nájmů

 Zvláštní pozornost přitahuje bod návrhu koaliční dohody, v němž se hovoří o postupném otevření trhu s bydlením. "Skloňuje se pojem liberalizace, ale tento pojem znamená úplné uvolnění nájemného, což těžko projde přes ČSSD. A pomalou liberalizaci zase nebudou podporovat lidovci. Bude to určitě sporný bod," je přesvědčen Mertlík. "Celkově návrh koaliční dohody nevypadá špatně. Je to ale hodně obecný program, bude záležet na tom, co se v praxi uskuteční," uzavřel Kupka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám