Hlavní obsah

Analytici: Pád vlády zásadní vliv na ekonomiku mít nebude

Právo, ČTK, Jiří Vavroň
PRAHA

Oznámený konec současné vlády podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka zřejmě oslabí korunu. Podle jiných analytiků a ekonomů se pád kabinetu může projevit i poklesem na akciovém trhu. Zásadní vliv na ekonomiku však mít nebude, k závratným změnám nedojde.

Foto: Milan Haluška
Článek

Potvrzuje to i příklad Polska, které je dlouhodobě zmítáno vnitropolitickým bojem, a ekonomika slušně roste, podotýká analytik ČSOB Josef Kovalovský. Nová vláda, pokud v ní bude mít převahu sociální demokracie, může ale podle ekonomů zbrzdit tempo reforem.

Právě reforma veřejných financí je podle některých činitelů soc. dem. důvodem poklesu voličských preferencí. Proto tato strana bude vážit každé takové pokračování reforem, které by se projevilo škrty či finančními omezeními.

Situace krátkodobě oslabit korunu, která podle prorazí hranici 32 korun za euro. "Oslabení ale bude krátkodobé, v delším výhledu lze čekat posilování koruny. Mírně oslabit mohou také akcie," řekl Jan Sýkora z Wood & Company. [celá zpráva]

Gross o svých plánech nic neřekl

Stanislav Gross, jehož ústřední výkonný výbor ČSSD po ohlášeném odstoupení Vladimíra Špidly pověřil jednáním o nové vládě, ale ve svém nedělním vystoupení na ČT 1 naznačil, že chce pokračovat ve stabilizaci veřejných financí. Podle něj je velmi důležitá a Gross předpokládá, že sociální demokracie od ní neustoupí.

Konkrétní kroky ale Gross nespecifikoval s tím, že stabilizace veřejných financí je cíl. Jednotlivé části reformy jsou podle něj jenom technologické části. "Země bez stabilizovaných veřejných financí prosperující nebude," zdůraznil.

Nový kabinet, pokud by měl silnější pozici ve Sněmovně a ve svém programu by dal důraz na ozdravení veřejných financí a podporu investic, by naopak mohl posílit zájem zahraničních investorů.

Změna vlády investice neovlivní

Podle šéfa agentury CzechInvest Martina Jahna by případná změna vlády neměla mít zásadní vliv na přísun přímých zahraničních investic. Pro investory je totiž dostatečnou zárukou, že země je členem Evropské unie, a i několikaměsíční politické hrátky by na ně neměly mít zásadnější vliv.

Tlak Bruselu na konsolidování veřejných financí a racionální daňovou politiku zaručuje stabilní dlouhodobý vývoj země bez ohledu na vnitropolitické problémy. Zásady evropské ekonomiky totiž bude muset respektovat každá vláda, shodují se analytici.

Historicky nejvyšší schodek

Vláda Vladimíra Špidly koncepcí reformy, kterou začala realizovat, chtěla během tří let uspořit 200 miliard korun ve výdajích a 70 miliard korun získat z vyšších daní. Další fáze reformy, kterou ale Špidlova vláda nestačila prosadit, se měla týkat především boje se šedou ekonomikou. 

Současně však Špidlova vláda vstoupí do historie jako vláda země, která letos přijala největší schodek rozpočtu ve výši 115 miliard korun. Analytici však současně poukazují na to, že to je první kabinet, který našel politickou odvahu vůbec s reformami začít.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda chce zmírnit naplánované zadlužení země

Vláda si zřejmě uvědomila, že jí naplánované schodky rozpočtů na příští léta, tedy další zadlužování státu, je neúnosné. Rozhodla se, že stát by měl v příštím...

Výběr článků

Načítám