Hlavní obsah

Vláda chce snížit spotřební daň na naftu a benzín

Vláda ve středu schválila návrh zákona, který snižuje spotřební daň na naftu a benzín o 1,50 koruny na litr. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Snížená daň by měla platit pro období od 1. června do 30. září 2022. U nafty přitom ministerstvo financí zvažuje, že sníženou daň ponechá natrvalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Snížením spotřební daně na naftu a benzín chce vláda reagovat na prudký nárůst cen pohonných hmot. Ty vylétly nahoru po zahájení ruské invaze na Ukrajinu koncem února.

Minulý týden se podle dat společnosti CCS litr Naturalu 95 prodával v průměru za 43,88 koruny, litr nafty pak za 46,62 koruny. Spotřební daň na benzín nyní činí 12,84 koruny a na naftu 9,95 koruny.

„Na čerpacích stanicích by se mohly ceny snížit až o 1,8 koruny na litr. Opatření přinese pozitivní dopad na řidiče i na podnikatelský sektor. Dopravcům pomůže s konkurenceschopností,” uvedlo ve středu na Twitteru ministerstvo financí.

Snížená daň na benzín a naftu by měla podle novely platit od 1. června do 30. září. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přitom minulý týden uvedl, že u nafty ministerstvo zvažuje daň ponechat sníženou trvale.

Vláda o snížení spotřební daně informovala minulý týden. Novelu, kterou vláda schválila ve středu, musí ještě projednat a schválit parlament a podepsat prezident.

Nižší spotřební daň u nafty by mohla zůstat natrvalo

Ekonomika

K snížení spotřební daně už dříve vládu vyzývali mimo jiné čeští dopravci, podle kterých dosavadní opatření vlády byla nedostatečná.

Nižší daň podle nich pomůže k obnovení konkurenceschopnosti českých dopravců vůči zahraničním firmám, jejichž vlády už k tomuto opatření přistoupily dříve.

Stanjura minulý čtvrtek také uvedl, že stát by mohl v rámci mimořádného opatření zastropovat marže prodejců pohonných hmot, a to od začátku května do konce září.

Ministerstvo financí k tomu zpracovává výměr ceny, prodejcům pohonných hmot chce vláda dát ještě čas, aby marže upravili sami.

Stanjura: Marže prodejců pohonných hmot by se mohly zastropovat od května

Stalo se

Silniční dopravci žádají také přímou finanční pomoc státu. Ta se podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) nepřipravuje. Bylo by podle něj složité rozlišit, podle jakých kritérií by se udělovala, řekl minulý týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám