Hlavní obsah

Stanjura: Marže prodejců pohonných hmot by se mohly zastropovat od května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stát by mohl jako mimořádné opatření zastropovat marže prodejců pohonných hmot od začátku května, ministerstvo financí zpracuje výměr ceny. Ve čtvrtek to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Prodejcům chce vláda dát ještě čas, aby marže sami upravili.

Brífink ministra financí Stanjury k cenám pohonných hmotVideo: ČTK

 
Článek

„V příštích dnech budeme pracovat na zpracování cenového výměru, a záleží na reakci trhu, jestli k němu bude muset vláda přistoupit, nebo ne,“ uvedl Stanjura k zastropování marží.

Podle něj by k opatření vláda mohla přistoupit od začátku května. Zastropování by pak trvalo až do konce září, do té doby má platit snížená spotřební daň z pohonných hmot.

Prodejcům chce vláda dát čas, aby ještě marže snížili sami. „My si myslíme, že je ještě prostor pro další snížení,“ dodal ministr k současným cenám pohonných hmot.

Stanjura vážně zvažuje zastropování marží prodejců pohonných hmot

Ekonomika

Ministr financí uvedl, že podle výsledků kontroly cen prodejců pohonných hmot byla průměrná marže u nafty v únoru 3,03 koruny a v březnu 4,91 koruny, narostla tak o 1,88 koruny. U benzínu byla průměrná marže v únoru 2,29 koruny a v březnu 4,39 koruny, tedy navýšení o 2,1 koruny.

Vláda nicméně po čtvrtečním jednání s prodejci pohonných hmot očekává, že dojde k rychlému snížení cen u benzinových pump.

„Budou dál probíhat jednání s dopravci. Očekáváme, že to co dnes proběhlo, může mít velmi rychlý dopad na to, s čím se potkávají občané na totemech u benzinových pump,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) během čtvrteční tiskové konference.

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzín

Domácí

Stanjura o zastropování marží hovořil už ve středu po jednání vlády, kdy uvedl, že je s výsledkem kontroly prodejních cen nespokojený. „Velmi vážně proto zvažujeme zavedení mimořádného opatření, a to stanovení maximálních marží,“ oznámil.

Čerpací stanice musí na denní bázi hlásit průměrné prodejní ceny, ministerstvo financí jim povinnost zadalo v polovině března. Kontrola prodejních cen a přiměřenosti marží je jedním z nástrojů vlády proti vysokým cenám pohonných hmot, jejichž ceny stoupaly v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Výsledky kontrol marží bude ministerstvo financí zveřejňovat na svém webu. Resort chce podle Stanjury kontrolovat i distributory pohonných hmot.

K nižším cenám na pumpách by mělo vést také snížení spotřební daně na naftu a benzín o jednu a půl koruny na litr. To ve středu odpoledne schválila vláda. O návrhu nicméně musí rozhodnout ještě Sněmovna a Senát.

Foto: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám