Hlavní obsah

Vinobraní začíná, pěstitelé dostanou peníze z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Na jižní Moravě pomalu začíná vinobraní. V plném proudu však bude až za několik dnů. Vinaři už ale nyní vědí, že úroda bude nadprůměrná. Extrémně teplé léto pomohlo hlavně výborné kvalitě révy. Tuzemští vinaři se navíc mohou těšit na prostředky z Evropské unie.

Foto: Josef Zajíc

Zleva: redaktor nakladatelství MF Antonín Kočí, JUDr. Daniela Kovářová, Jitka Vaňková.

Článek

Evropská unie poskytne tuzemským vinařům prostředky na restrukturalizaci a přeměnu zhruba 280 hektarů vinic. Předběžný propočet částky na hektar vychází na 194 000 korun. Podpora EU se týká odrůdové přeměny, přesunů vinic do svahů, ale i závlah nebo zvýšení počtu keřů. Vyplývá to z odborných přednášek na páteční Znojemské galerii veltlínů.

Tuzemští vinaři se po vstupu do unie stanou součástí společné zemědělské politiky a tím i organizace trhu s vínem. Budou přitom moci využívat systém podpor. Například na soukromé skladování stolního vína a moštu dostanou paušálně 0,01544 až 0,06152 eura na den a hektolitr. Při užití hroznů na výrobu hroznové šťávy dostanou vinaři podporu 4,952 eur na 100 kilogramů produktu.

Prémie za vyklizení ploch

Producenti mohou získat rovněž vývozní náhradu za export vína do třetí země. S osvědčením a vývozní licencí činí například nyní částka na vývoz stolního vína do ČR 3,771 až 6,271 eur na jeden hektolitr podle obsahu alkoholu. Při jednáních v Kodani získali vinaři výjimku a nemusí povinně destilovat vedlejší produkty z výroby vína, tedy výlisky a kaly.

Pokud se některý pěstitel vzdá vinohradnictví, získá prémii za plochu, kde bude po vyklučení ztraceno právo na opětovnou výsadbu. Částka se stanovuje podle průměrného hektarového výnosu a činí v přepočtu 43 500 až 396 000 korun na hektar.

Vinohradníci také nebudou smět překročit stanovený maximální hektarový výnos z vinice, pokud nechtějí víno prodávat pouze jako stolní. Z řady dalších změn v oboru budou pro spotřebitele viditelné nové kategorie, například zemské víno, víno originální produkce nebo výběr z cibéb jako nový druh v kategorii vín přívlastkových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám