Hlavní obsah

VIDEO: Pacienti budou moci dostávat recepty esemeskou

České zdravotnictví čeká revoluční novinka. Pacienti budou moci někde již za několik dní místo papírového receptu dostávat od lékaře recept elektronický. Od doktora by obdrželi buď sms zprávu nebo email s kódem.

Článek

Právě díky kódu by pak v lékárně dostal každý pacient správné léky. To má přinést úsporu času a zkrácení zbytečných front v čekárnách. K lékaři by se tak už nemuselo chodit jen kvůli vystavení papírového receptu.

Nově tak při předepisování léků budeme mít i druhou možnost. Jak bude fungovat?  Lékař vypíše recept v počítači - odešle ho na server Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pacientovi odevzdá kód, se kterým pak zajdete do lékárny a lékárník si heslo na serveru ověří. Pokud bude vše v pořádku, lék vydá.

Výhodu z elektronického receptu budou mít především lidé, kteří dostávají pořád stejné léky. Doktor jim jednoduše pošle kód například smskou a oni s ním půjdou rovnou do lékárny

Všechny informace se budou spravovat na serveru Ústavu pro kontrolu léčiv. Nabízí se ale otázka, jestli by citlivé údaje nemohl někdo zneužít

Reklama

Výběr článků

Načítám