Hlavní obsah

Více než polovina firem je spokojena s ekonomickou situací

Novinky, tov

Se současnou ekonomickou situací v Česku je spokojeno 56 procent zástupců firem. Za poslední dva roky vzrostl podíl těch, kteří považují situaci za dobrou, o 22 procentních bodů. Firmy se přestávají bát investovat a rozšiřovat výrobu. Vyplývá to z aktuálního průzkumu ČSOB.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj spokojenosti s ekonomickou situací

Článek

Proti předchozímu čtvrtletí stoupl počet spokojených s ekonomickou situací o šest procentních bodů. Na konci roku 2013 přitom mělo stejný názor jen 34 procent dotazovaných.

Naopak nespokojených se současnou situací je nyní 44 procent dotazovaných, z toho 12 procent je nespokojených výrazně.

Banka v průzkumu analyzovala názory zástupců pěti set malých a středních podnikatelů a firem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spokojenost se současnou ekonomickou situací

Více než čtyřicet procent firem očekává, že jejich investice v následujících 12 měsících budou vyšší než v předchozím období. Naopak snížení jejich objemu předpokládá 31 procent.

"Za zvýšením indexu stojí především zvětšený optimismus v případě dílčího indexu vývoje objemu investic. Podíl firem, které se chystají zvýšit jejich objem, se mezikvartálně zvýšil o tři procentní body. Naopak podíl firem, které plánují menší investice než loni, se snížil o sedm procentních bodů," uvedl výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda.

Rosteme nejrychleji od roku 2007

K optimismu firem zřejmě přispívá i fakt, že česká ekonomika je jednou z nejrychleji rostoucích v EU. Ministerstvo financí očekává, že letos HDP stoupne o 4,5 procenta, nejrychleji od roku 2007. Česku pomáhá řada mimořádných faktorů, hlavně dočerpávání dotací z evropských fondů. Příští rok by měl být růst již slabší, ministerstvo očekává zvýšení HDP o 2,7 procenta. [celá zpráva]

Téměř polovina firem očekává v posledním čtvrtletí tohoto roku zvýšení poptávky, snížení čeká jen pětina firem. "Podnikatelé se přestávají bát a opatrně se pouštějí do rozšiřování stávajících kapacit – i s ohledem na očekávanou rostoucí poptávku," dodal Manda.

Reklama

Výběr článků

Načítám