Hlavní obsah

Zisky energetických firem jsou enormní

Jen málokdo těží z ruské agrese na Ukrajině tak jako firmy v odvětví těžby a zpracování ropy a zemního plynu. Nedávno oznámené čtvrtletní zisky známých petrochemických gigantů v USA i Evropě budí velkou pozornost. U veřejnosti vyvolávají vlnu nevole, u vládních činitelů pak nápady o speciálním zdanění těchto mimořádných zisků. Kolik si jednotlivé společnosti vydělaly?

Foto: Jim Tanner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

ExxonMobil, Chevron, Shell a TotalEnergies. Kvartet těchto firem, které dominují světovému trhu s ropou a plynem, si v letošním druhém čtvrtletí dohromady připsaly zisk ve výši bezmála 51 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). To je téměř dvojnásobek toho, co vydělaly před rokem, uvedla agentura Reuters.

Spotřebitelé i někteří politici firmy obviňují z toho, že nastalé situace s nedostatkem dodávek využívají, a záměrně si tak navyšují zisky. Ty by však v některých zemích mohly podléhat speciální dani.

Například ve Velké Británii už se tak stalo – tamní vláda zavedla pro ropné a plynárenské společnosti mimořádnou 25procentní daň z neočekávaných zisků.

Potvrzeno. Většina velkých prodejců paliv zneužila válku, nastřelili si marže

Ekonomika

Shell

Britská energetická společnost, která těží, zpracovává i distribuuje jak ropu, tak zemní plyn, ve druhém čtvrtletí meziročně zdvojnásobila zisk na rekordních 11,47 miliardy dolarů (276,1 miliardy korun). Předchozí rekord, zhruba o 2,3 miliardy dolarů nižší, přitom padl jen tři měsíce předtím.

Za vysoké zisky vděčí firma vysokým cenám ropy a maržím rafinerií a obchodování s plynem, jehož cena v Evropě kvůli válce na Ukrajině a omezeným dodávkám z Ruska trhá rekordy.

BP

Také další britský gigant na poli s ropou a plynem British Petroleum (BP) si za druhé čtvrtletí připsal tučný zisk, a sice 8,45 miliardy dolarů (203,5 miliardy korun), což je nejvyšší hodnota za posledních 14 let a druhá nejvyšší v historii firmy. V porovnání s loňským druhým čtvrtletím se pak jedná o nárůst o více než 5,5 miliardy dolarů.

BP si ve druhém čtvrtletí připsala zisk téměř 8,5 miliardy dolarů

Ekonomika

I u BP jsou důvody obrovského nárůstu stejné jako u Shellu. Analytici v anketě agentury Reuters přitom odhadovali, že v letošním druhém kvartálu dosáhne čistý zisk BP „jen“ 6,8 miliardy dolarů (163,4 miliardy korun).

TotalEnergies

Vydatně se dařilo také této francouzské společnosti, která si za druhé čtvrtletí připsala zisk 9,1 miliardy dolarů (218,6 miliardy korun). To je meziročně téměř trojnásobně více.

Cena ropy dál padá. Je už levnější než v únoru

Evropa

ExxonMobil

„Exxon letos vydělal víc peněz než Bůh,“ pronesl minulý měsíc americký prezident Joe Biden, který při svém projevu v Los Angeles kritizoval energetické firmy za jejich tučné zisky.

Zisk Exxonu, který je v USA předním těžařem ropy a zemního plynu, dosáhl za druhé čtvrtletí 17,9 miliardy dolarů (430 miliard korun) a meziročně se téměř zečtyřnásobil. Firma těžila ze zvýšené poptávky po energiích, jejíž cena prudce vzrostla.

Chevron

Druhý ropný americký gigant svůj zisk meziročně více než ztrojnásobil na 11,6 miliardy dolarů (téměř 279 miliard korun). Jedná se o firemní rekord. Společnost, stejně jako ExxonMobil operuje v oblasti těžby ropy a plynu, ale také se zabývá geotermální energií.

Skupina MOL zvýšila čtvrtletní zisk o 40 procent

Ekonomika

MOL

Maďarská ropná a plynárenská společnost, která podniká i v České republice a na Slovensku, zvýšila ve druhém kvartálu zisk meziročně o 40 procent na 249,5 miliardy forintů (15,5 miliardy korun).

Stejně jako v předešlých případech jsou za výrazným zlepšením hospodaření vyšší ceny ropy a plynu i skokově vyšší marže rafinerií, a to i přesto, že maďarská vláda zavedla u pohonných hmot cenový strop.

Reklama

Výběr článků

Načítám