Hlavní obsah

Víc než dva bilióny nestačí. AstraZeneca dala Pfizeru košem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca odmítla novou nabídku na své převzetí od amerického rivala Pfizer. Částka 63 miliard liber (2,1 biliónu korun) je prý nízká. Sloučením obou podniků by vznikla největší farmaceutická firma na světě.

Foto: Darren Staples, Reuters

Cedule "na prodej" u závodu farmaceutické firmy AstraZeneca v Macclesfieldu ve střední Anglii.

Článek

Pfizer v pátek svou původní nabídku zvýšil na cenu 50 liber za akcii, přičemž v akciích navrhoval zaplatit 68 procent a v hotovosti 32 procent.

V lednu odmítnutá původní nabídka Pfizeru ohodnocovala jednu akcii britské společnosti na 46,61 libry za kus, v akciích mělo být 70 procent a zbytek hotově.

Britové se bojí rušení pracovních míst

Převzetí by bylo největší akvizicí britské společnosti zahraniční firmou. V Británii to vyvolává polemiku – na premiéra Davida Camerona ve čtvrtek podle listu Financial Times vzrostl tlak, aby do transakce vstoupil, když britský filantrop a bývalý ministr pro vědu David Sainsbury upozornil, že Pfizer se v minulosti nezdráhal zbavovat se majetku a před lety v jednom ze svých britských zařízení zrušil 1500 pracovních míst.

Veškerá ujištění ohledně pracovních míst a investic v Británii budou podle lorda Sainsburyho bezvýznamná.

Pfizer se vztahy s vládou v Londýně pokusil vylepšit v pátečním dopise. Šéf podniku Ian Read v něm premiéru Cameronovi slíbil dokončení nového výzkumného střediska, které AstraZeneca plánuje v Cambridge, a zachování výrobního závodu v severoanglickém Macclesfieldu. V případě fúze prý zůstane v Británii pětina pracovní síly sloučené společnosti v oblasti výzkumu a vývoje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám