Hlavní obsah

Veterináři našli v pražské tržnici Sapa plesnivé potraviny

Veterináři spolu s policií objevili v areálu asijské tržnice Sapa v Praze na Libuši 80 kilogramů potravin bez dokladů o původu. Šlo o sušené ryby, olihně nebo zmrazené kachny, část produktů byla plesnivá. Provozovateli hrozí 50milionová pokuta, uvedl v pátek za Státní veterinární správu Petr Majer.

Foto: SVS

Plesnivé potraviny v Sapě

Článek

„Jednalo se zejména o sušené ryby a olihně, sušené hovězí maso, zmrazené kachny a vejce. Žádné z těchto potravin nebyly označené a provozovatel k nim neměl jakýkoliv doklad o původu. Část produktů byla plesnivá. V provozovně byly uloženy také zhruba dvě desítky kilogramů kachních vajec s vyvinutým zárodkem, tedy produktu, který dle naší legislativy není možno prodávat k lidské spotřebě,” uvedl Majer.

Loni a letos za první čtvrtletí bylo v tržnici od veterinářů sedm kontrolních akcí. Při všech kontrolách byla loni zjištěná podle Majera závada, což se vymyká normálu.

V poslední době veterináři kontrolují tuto vietnamskou tržnici častěji, například na jaře provedli spolu s policií, celníky a potravinářskou inspekcí akci, které se zúčastnilo na padesát lidí. Předtím v tržnici našli automobil, ve kterém bylo 210 kilogramů zapáchajících vepřových vnitřností. Maso nebylo značené, automobil neměl zapnuté chlazení, uvedli celníci.

V únoru veterináři spolu s celníky informovali, že odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl špinavý, dodávku řídil cizinec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám