Hlavní obsah

Veterináři nařídili stáhnout 4500 Hamánků kvůli toxické rtuti

• Aktualizováno
Novinky, bož

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu zhruba 4500 balení dětské výživy prodávané pod názvem Hamánek – tuňák se zeleninou a bramborem. Podle veterinářů kontroly přesnídávky prokázaly zvýšený obsah rtuti.

Foto: SVS

Firma Hamé musela stáhnout z trhu 4500 balení dětské výživy Hamánek Tuňák.

Článek

„Většina výrobků byla exportována do zahraničí, menší část šla na český trh. V České republice byl prodáván například v obchodních řetězcích Kaufland, Tesco a Albert či internetovém obchodě Mall.cz,“ uvedla SVS v páteční tiskové zprávě.

Celková hodnota rtuti byla téměř třikrát vyšší, než je limit. Oproti výsledkům kontroly stejného výrobku z předchozích let dosáhla o řád vyšších hodnot. Zvýšený obsah rtuti inspekce zjistila i u tuňáka ve vlastní šťávě z Ekvádoru, jejž firma k výrobě příkrmu použila.

SVS o rtuti
Rtuť patří mezi velmi toxické kovy. Organické sloučeniny rtuti (například metylrtuť) se nachází v rybách, zejména pak u déle žijících dravých ryb jako jsou tuňák nebo mečoun.
Rtuť může způsobit změnu dědičných vlastností, poškodit centrální nervovou soustavu a mozek, což bylo pozorováno při otravách v Japonsku.
Dlouhodobé zatížení rtutí může vyvolávat chronická onemocnění jako například diabetes, roztroušenou sklerózu nebo revmatické choroby.

Výrobce Hamé na svém webu v reakci uvedl, že konzumace jedné skleničky tuňákového Hamánka týdně je „naprosto bezpečná i pro malé děti”.

Zákazníci, kteří si už dětskou výživou koupili, mají možnost zboží vrátit přímo výrobci. „Ke kontaktu mohou využít mailovou adresu reklamace@orkla.cz nebo volat na tel. číslo 602 644 627,“ dodali veterináři.

Přesný název výrobku zní „Hamánek – tuňák se zeleninou a bramborem á 190 gramů“. Deklarované datum výroby u šarží, které použily závadného tuňáka, je 15. července 2018, 1. října 2019 a 8. října 2019. Datum minimální trvanlivosti uvedená na obale je 13. ledna 2021, 1. 4. 2021 a 8. 4. 2021.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám