Hlavní obsah

Veterináři nařídili Lidlu stáhnout 17,5 tuny mletého masa kvůli antibiotikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku tento polský výrobek zpracovávala firma Maso Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, mohou ho vrátit v prodejně, kde ho zakoupili, oznámil ve čtvrtek za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Foto: Profimedia.cz

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa.

Článek

„Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg,” uvedli veterináři. Do skladů Lidlu bylo zboží expedované 3. října.

Maso bylo označené jako Vepřové mleté maso 20 procent, váha 1 kg, číslo šarže: 207237 s datem použitelnosti do 10. října 2021.

Veterinární správa varuje před statisíci nanuků z Polska

Ekonomika

Nadlimitní antibiotikum byl amoxicilin, který patří do skupiny penicilinů. „Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce,” dodal mluvčí.

Předloni v Česku předloni platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám