Hlavní obsah

Veterináři nařídili kvůli salmonele stáhnout z trhu čtvrt tuny francouzských „žlutých“ kuřat

V celých kuřatech ze supermarketů Delmart zjistila Státní veterinární správa (SVS) salmonelu. Z prodeje nařídila stáhnout téměř 250 kilogramů tohoto výrobku původem z Francie, který se jmenuje Poulet jaune entier, v překladu Kuře žluté celé. Lidem veterináři doporučili kuře nekonzumovat a vrátit ho v místě nákupu. Vyplývá to ze středeční tiskové zprávy SVS.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Delmart je český řetězec, který se zaměřuje na prodej prémiových potravin, především z Francie. Pobočky má pouze v Praze.

Závadná je podle SVS šarže výrobku 5045108141 s datem spotřeby do neděle 14. prosince. SVS informace o přítomnosti kuřete s obsahem salmonely obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF od francouzských dozorových orgánů.

„Společnost Delmart byla o rizikovém produktu informována a SVS zavedla okamžitá opatření ke stažení závadného kuřete z trhu, které v současné době probíhá,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Bakterie rodu Salmonella způsobují onemocnění salmonelózu, které se zpravidla projevuje střevními potížemi. Ohrožení mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení.

„Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Je také důležité dodržovat při manipulaci s masem hygienická pravidla,“ dodal Vorlíček.

Výběr článků

Načítám