Hlavní obsah

Vesnické obchůdky může zachránit přechod na automatický nonstop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakoupit si kdykoliv, třeba v noci, umožňují nové digitální prodejny v režimu 24/7. Fungují ve dvou variantách. Buď v nich přes den obsluhují prodavači a do automatického módu obchod přechází po běžné prodejní době, anebo jsou krámky zcela automatické, bezobslužné, hlídané na dálku.

Foto: Coop

Zákaznice platí za nákup v automatickém obchodu

Článek

„Jedná se o plnohodnotné prodejny. Běžně je v nich k výběru přes tisíc položek. Umožňují rovněž víkendový prodej – a zákazníci to využívají,“ zdůraznil na tiskové konferenci konané na půdě Parlamentu ředitel rozvoje družstevních prodejen COOP Lukáš Němčík. „Obchody na vesnicích skomírají a automatizace může pomoci je rozvíjet,“ konstatoval místopředseda Svazu místních samospráv Tomáš Dubský.

Síť prodejen COOP, kterých je celkem 2 400, plánuje do konce příštího roku otevřít dalších pět desítek automatických obchodů.

Nutností je karta a bankovní identita

K nákupu bez prodavačky je potřeba platební karta, bankovní identita a stažení aplikace. Na začátku projektu se vstup do hybridních prodejen prováděl přes aplikaci Contio, nyní nově přes aplikaci DoKapsy od ČSOB.

Po prvním přihlášení prostřednictvím bankovní identity při každé návštěvě obchodu vygeneruje unikátní QR kód umožňující vstup do prodejny. Zákazník pak může prodejnu opustit po ověření platby. O bezpečnost se postará pult centrální ochrany.

Umělá inteligence se zabydluje u obchodníků stále častěji

Software

Digitální obchody, kde je možný provoz bez personálu, vznikají nejčastěji v budovách klasických obchodů, ovšem třeba v Táboře funguje od loňského srpna v předělaném vysloužilém lodním kontejneru s názvem Regionka 24.

Klasický venkovský obchod, který byl léta uzavřený, se díky automatizovanému režimu bez obsluhy obnovil v Bítovanech.

V Týnu nad Vltavou na tomto principu funguje obchod Super zoo. Vstup do prodejny je tvořen přepážkou s kamerovou analýzou pro vstup pouze jedné osoby registrované v aplikaci DoKapsy. A v Brně je plně digitalizován bez obsluhy Geoobchod. Běžný sortiment je umístěn v hlavní místnosti a dražší zboží v samostatné místnosti se vzdáleným otevíráním, které ovládá ostraha.

Krádeže nejsou problém

Automatické obchody COOP mají Strakonice, Český Krumlov, Lipno nad Vltavou, Skalice nad Svitavou, Beroun, Bujanov, Česká Třebová, Lednice, Ústí nad Orlicí, Třeboň, Čižkrajice, Koldín. První digitalizovanou prodejnu otevřel COOP loni v březnu ve Strakonicích v Podskalské ulici, loni v září pak v Českém Krumlově, poté následovaly další. Teď jich COOP plánuje dalších padesát.

„Nejmenší prodejna v automatizovaném režimu má plochu 23 m2. Naopak největší, která je na Lipně, má přes pět set,“ dodal Němčík. Podle něho krádeže nejsou problém, protože bankovní identita je dobrou ochranou.

Nákup v bezobslužném režimu

1. Stáhněte si mobilní aplikaci DoKapsy.

2. Zaregistrujte se do aplikace.

3. Pro vstup do obchodu použijte QR kód ve svém mobilním telefonu.

4. Vezměte si košík a nakupujte.

6. U pokladny naskenujte zboží.

7. Potvrďte nákup a zaplaťte platební kartou/mobilním telefonem.

8. Pro odchod z prodejny naskenujte opět QR kód z aplikace.

Hybridní prodejny podporuje také stát. Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytuje na otevření hybridních prodejen dotaci od 125 tisíc do jednoho milionu korun. Žádosti lze podávat do konce roku 2024.

Kromě toho ministerstvo v programu Obchůdek 2021+, jenž je určen malým prodejnám v obcích do tisíce obyvatel, přerozdělilo finance na více než 40 tisíc platebních terminálů.

Počet prodejen na hlavu je v ČR nadprůměrný

Zatímco v roce 2000 u nás podle společnosti NielsenIQ existovalo téměř devatenáct tisíc obchodů do 400 m2, k roku 2021 to bylo už jen dvanáct tisíc. Úbytek na venkově je přitom větší, než ukazují tato čísla, protože statistika zahrnuje všechny menší obchody. A ve městech naopak přibývají.

Řešením pro udržení vesnických obchodů je k nim přidávat další služby, jako je prodej léků, výběr hotovosti, platba složenek, pošta, výdejní místo pro e-shop. Ty samy o sobě nejsou ale všude udržitelné.

„Česko má ale celkově nadprůměrný počet prodejen na hlavu. Dohromady tisíc hypermarketů, supermarketů a diskontů. Plus večerky. Každá dvacátá obec větší než pět tisíc obyvatel má na svém katastrálním území alespoň jeden supermarket,“ připomíná Jiří Skotnica z poradenské společnosti RSM.

Perspektivu podle něho mají menší obchodní centra, která jsou spíše součástí běžné zástavby obce, v nichž se koncentruje více služeb. Například ČSOB umožňuje v malých obchodech si při platbě vybrat z účtu hotovost do deseti tisíc korun, i když v místě není bankomat.

Zloděje v obchodě odhalí umělá inteligence

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám