Hlavní obsah

Veřejnoprávní média mají dostat nový multiplex k vysílání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v pátek schválili zákon o elektronických komunikacích, do něhož se dostala i sporná pasáž, která České televizi a Českému rozhlasu umožní získat vlastní digitální multiplex. Součástí zákona je i nařízení pro operátory, že mají zákazníkům umožnit ponechat si stejné číslo i při změně operátora, tzv. přenositelnost čísel.

Foto: archiv In-line

S patřičnou radostí nad zvládnutím akrobatických prvků se loučily děti letošních sportovních příměstských táborů.

Článek

S tím, aby Česká televize a Český rozhlas komplex dostala, nesouhlasili zákonodárci ODS a KDU-ČSL. Tvrdí, že veřejnoprávní média se tak zvýhodní před těmi komerčními. Česká televize a Český rozhlas by prostory dostaly ze zákona, kdežto komerční stanice by si je musely zajistit samy.

Ministr informatiky Vladimír Mlynář už teď počítá s tím, že Senát poslancům zákon vrátí právě pro tuto pasáž.

Operátorům se do přenositelnosti nechce

Podle zákona musí mobilní operátoři příští rok umožnit zákazníkům nechat si číslo i poté, co změní operátora. Eurotel, T-Mobile i Oskar toto nařízení kritizují. Tvrdí, že lidé, kteří chtěli operátora změnit, už to udělali a fakt, že lidé zůstávají u někoho jen protože jinak by museli měnit číslo, je nesmyslný.  "Ti, co chtěli přejít k jinému operátorovi, k němu dávno přešli, nebo používají více SIM karet," uvedl už dříve ředitele Eurotelu Michal Heřman.

Pokud zákon projde Senátem a podepíše ho prezident, začne platit od poloviny příštího roku, možnost nechat si své číslo, ale bude zřejmě až později. Operátoři tvrdí, že je tato změna bude stát milióny korun a nestihají ji připravit. O zákonu ale vědí už dva roky.

Oslabení Telecomu

Zákon poslanci museli schválit, aby normy v něm popsané odpovídaly standardům Evropské unie. Ta ČR právě kvůli neexistenci tohoto zákona, kterou nahrazovala řada vyhlášek, často kritizovala.

Součástí zákona je i oslabení pozice Českého telecomu. Zjednoduší se začátek podnikání firmám, které budou chtít poskytovat telekomunikační služby. Zákazníci si budou moci vybrat i jiného poskytovatele základních telekomunikačních služeb, než je Český Telecom. Firmy již také nebudou muset žádat o licenci k podnikání v oboru, ale budou mít pouze oznamovací povinnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám