Hlavní obsah

Přenositelná čísla mobilů asi až koncem roku 2005

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zákazníci mobilních operátorů si budou moci ponechat své číslo i při změně operátora nejspíš až koncem příštího roku. Zástupci firmy T-Mobile odhadují, že tzv. přenositelnost čísla se oproti původním předpokladům pozdrží přibližně o 6 měsíců. Náklady na zavedení služby se budou pohybovat ve stovkách miliónů korun.

Foto: archiv Sebeobrana Praha, z.s.

Modelovky - nácvik sebeobranných situací

Článek

V současné době se zákon o elektronických komunikacích, který přenositelnost čísla zavádí, projednává ve Sněmovně a s jeho účinností se počítá na konci prvního pololetí příštího roku s tím, že přenositelnost bude muset být zavedena nejpozději do osmi měsíců. Uvedl to ve čtvrtek Richard Stonavský z firmy T-Mobile.

Návrh zákona počítá s šestiměsíčním odkladem, který chce hospodářský výbor parlamentu navíc doplnit o dvouměsíční dobu pro vydání prováděcího předpisu od Českého telekomunikačního úřadu.

Operátor T-Mobile bere přenositelnost čísla jako příležitost k získání zákazníků, kteří zatím s přechodem k jinému operátorovi váhali právě kvůli ztrátě zavedených čísel. Na druhou stranu však neočekává nijak výrazný dopad služby na trh.

Operátoři se zatím nedokázali shodnout

Mobilní operátoři už v dubnu letošního roku založili skupinu, která se společně s ČTÚ má přenositelností čísel zabývat. Zatím se však nedokázala domluvit například na ceně, kterou by měl klient za přenesení čísla platit. V EU se tato částka v průměru pohybuje kolem 11 eur (asi 340 korun).

Rozdílné názory panují i na existenci centrálního registru přenesených čísel, který by usnadňoval směrování hovorů do sítí jednotlivých operátorů a umožňoval přístup třetích stran, jako jsou například banky, přes jejichž bankomaty lze dobíjet mobilní kredit.

Přenositelnost vyžaduje právo EU

Zavedení přenositelnosti vyžaduje právo EU. Službu dosud zavedlo 15 členských zemí a dva nečlenové. Přenositelnost čísel již téměř dva roky funguje v pevných sítích. Za tu dobu byl v rámci této možnosti převeden zhruba milión čísel.

Anketa

Chystáte se v nejbližší době změnit operátora?
Ano
45,2 %
Ne
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám