Hlavní obsah

Venezuela nabízí za vakcíny ropu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Placení ropou za dodávky vakcín proti covidu-19 nabídl v neděli venezuelský prezident Nicolas Maduro. Vývoz venezuelské ropy prostřednictvím státní ropné společnosti Petroleos de Venezuela blokují od roku 2019 pomocí sankcí Spojené státy.

Foto: Miraflores Palace, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Jsme připraveni a ochotni směnit ropu za vakcíny, ale nebudeme se nikoho doprošovat. Venezuela má plavidla pro dopravu ropy i zákazníky, kteří ji budou kupovat,“ řekl Maduro podle britského listu The Independent. Země podle něj jedná také o placení vakcín z účtů, které byly Venezuele zmraženy v zahraničních bankách.

Milion na jediné bankovce. Venezuela chystá změny kvůli hyperinflaci

Ekonomika

Tamní vláda i opozice jednaly s Panamerickou zdravotnickou organizací (PAHO) o přístupu k vakcínám přes Covax, což je iniciativa Světové zdravotnické organizace (WHO), která má zajistit dostatek očkování pro chudé země. K nim nyní patří i na ropu bohatá Venezuela.

Spojené státy označují Madura za diktátora. Obviňují ho, že zmanipuloval své znovuzvolení v roce 2018 a porušil lidská práva při potlačování odpůrců. Maduro tvrdí, že USA se ho snaží svrhnout, aby získaly kontrolu nad venezuelskými zásobami ropy, které jsou podle některých odhadů největší na světě. Venezuela zatím dostala vakcíny jen od Ruska a Číny.

Ropa po obnovení provozu v Suezském průplavu zlevňuje

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám