Hlavní obsah

Velké obchody budou mít v pátek otevřeno

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek bude pro většinu Čechů den pracovního klidu. Budou mít možnost si i nakoupit ve velkých obchodech s potravinami. Svátek práce totiž nepatří mezi osm státních svátků, kdy jsou obchody s prodejní plochou nad 200 m² zavřené. Naopak, na Den vítězství o týden později by měly supermarkety zůstat zavřené.

Foto: Profimedia.cz

Na Svátek práce mohou Češi vyrazit do supermarketů.

Článek

Situaci na Den vítězství komplikuje nouzový stav. Jak dříve uvedla ČOI, při nouzovém stavu zákaz svátečního prodeje neplatí. Na Velikonoční pondělí se nicméně řetězce rozhodly, že zůstanou zavřené i bez státního zákazu.

V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by řetězce svůj velikonoční postoj změnily a na Den vítězství otevřely.

„Otevírací doba bude shodná s loňským rokem, tedy 1. května máme standardně otevřeno a 8. května budou všechny obchody Tesco zavřené. Chceme, aby si naši kolegové mohli odpočinout,“ sdělil Novinkám mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Podobně se vyjádřila i Lutfia Volfová z řetězce Globus, který bude mít na Den vítězství rovněž zavřeno. „Důvodem je to, že naší prioritou je poskytnout našim zaměstnancům den odpočinku v této náročné době,“ uvedla Volfová na dotaz Novinek.

Svátky, kdy musí mít velké obchody zavřeno
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince – Štědrý den – prodej omezen do 12 hodin
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční

Reklama

Výběr článků

Načítám