Článek
Jedno vejce z balení po deseti kusech stálo v březnu podle dat Českého statistického úřadu v průměru 6,80 koruny, ale před rokem to bylo 4,60 Kč. To znamená zdražení o 48 procent. Čtvrtka másla za rok podražila z průměrných 50,60 koruny na 66,40 Kč, tedy o 31 procent.
Ve slevových akcích, v nichž se snaží nakupovat většina spotřebitelů, jsou ceny o něco nižší.
„Vejce velikosti M v březnu stálo v akci v průměru 4,50 koruny, loni za něj zákazníci v akcích platili v průměru 2,80 koruny. Akční cena se zvýšila tedy dokonce o 61 procent,“ řekla Novinkám datová analytička serveru Kupi.cz Monika Kopčilová.
Aktuálně, zhruba týden před Velikonocemi, akční cena ještě mírně klesla a pohybuje se kolem čtyř korun.
„Dá se předpokládat, že si prodejci schovávají nejzajímavější slevové akce až na příští týden. Ty totiž rozhodnou mimo jiné i o tom, do kterého řetězce se zákazníci nakonec vydají na velikonoční nákup,“ dodala analytička.
Dobrou zprávou pro zákazníky je skutečnost, že není problém sehnat na svátky bílá vejce. „Bělovaječných hybridů se v Česku chová již kolem šedesáti procent,“ sdělila Gabriela Dlouhá, předsedkyně Českomoravské drůbežářská unie.
Bílá vejce se lépe barví. Co ale zákazníky nepotěší, je jejich cena. „Pohybuje se nyní v obchodech kolem sedmi až osmi korun za kus,“ upozornila Dlouhá.
Za zdražením vajec podle drůbežářů stojí šíření ptačí chřipky v Evropě, vybíjení chovů, a tudíž menší nabídka vajec. V Česku hrají roli i náklady na přestavování chovů, protože od roku 2027 bude platit zákaz klecových hal.
Mluvčí Potravinářské komory Marek Zemánek upozornil, že v Česku se nyní kvůli nedostatku prodávají i vajíčka ze zemí jako Finsko či Švédsko, která se v tuzemsku dříve neprodávala.
Je pozoruhodné, co všechno nedostatek vajec v Česku může způsobit. K dostání jsou vejce, která se u nás běžně neprodávají. Třeba z Finska a Švédska. pic.twitter.com/RFheGeZDvG
— Marek Zemánek (@MarekZemanekMZe) April 9, 2025
Suroviny na pečení jako čokoláda a kakao zdražily proti loňsku v průměru o třicet až čtyřicet procent. Naopak o trochu levnější je mouka nebo cukr. Tyto suroviny ale tvoří při pečení menší cenový podíl.
Dražší je i hovězí
K určitému zdražení došlo i u masa. „Zjevný tlak na cenu pozorujeme v sektoru hovězího. Zatímco v loňském roce stál hovězí ořez sto korun, nyní se pohybuje už kolem dvou set korun za kilo. A zdražovat bude zřejmě i nadále, protože v celé Evropě není k sehnání,“ dodal Zemánek.
Ceny masa by mohlo hnát nahoru hrozící výraznější rozšíření nebezpečné nákazy slintavkou a kulhavkou.
„Pokud jde o jehněčí, je z pohledu spotřeby velmi okrajovou záležitostí. V současnosti nemáme informace, že by jehněčí zdražovalo,“ dodal Zemánek. Například v řetězci Globus bude jehněčí kýta s kostí v nabídce za 449 korun za kilo.
Na Velikonoce se v Česku prodává hlavně jehněčí maso z dovozu, například z Irska nebo Nového Zélandu. V tuzemsku chovaná jehňata jsou podle chovatelů v tomto období roku ještě hodně malá, v nabídce je proto české jehněčí spíše sporadicky.