Hlavní obsah

Ve Vietnamu zemřel člověk nakažený ptačí chřipkou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Osmnáctiletý mladík se stal ve Vietnamu po více než roce další obětí ptačí chřipky. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na tamní úřady.

Foto: Profimedia.cz

Viry ptačí chřipky H5N1

Článek

„Toto je první pacient s virem H5N1, který v letošním roce zemřel. V loňském roce jsme žádný takový případ nezaznamenali,“ uvedl Van Kien Phi z úřadu prevence zdraví a životního prostředí.

Nakažený mladík pracoval na kachní farmě v provincii Kien Giang, 10. ledna byl přijat do nemocnice s dýchacími problémy a ještě týž den zemřel. Vzorky krve zaslané do Pasteurova ústavu v Ho-či-minově Městě potvrdily přítomnost viru H5N1.

V loňském roce virus ve Vietnamu usmrtil 151 300 kusů drůbeže, což je o polovinu méně než v předešlém roce. V roce 2010 bylo hlášeno sedm případů nakažených lidí, z toho dvě osoby zemřely. Celkem si zde virus H5N1 vyžádal životy 59 lidí.

Další případy nakažení byly nedávno hlášeny z Číny, Kambodže, Indonésie či Egypta. Od roku 2003, kdy vědci tuto nemoc zaznamenali, na ni zemřelo na celém světě přes 340 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám