Hlavní obsah

Ve Spojených státech rostou ceny, Čínu naopak dusí deflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v Česku se konečně tempo růstu cen usadilo na kýžených dvou procentech, velmi rozdílný je nyní vývoj inflace ve dvou největších ekonomikách světa, Spojených státech amerických a Číně.

Foto: Reuters

Inflaci v USA táhnou vzhůru ceny pohonných hmot.

Článek

V USA meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na 3,5 procenta z únorového tempa 3,2 procenta, oznámilo tamní ministerstvo práce. Březnová inflace tak byla o něco vyšší, než očekávali analytici. Ti v anketě Reuters předpovídali zrychlení na 3,4 procenta.

Inflaci v zemi táhlo vzhůru především zdražování pohonných hmot, nákladů na bydlení, stravování v restauracích i oblečení.

„Údaje rozhodně snižují šance na to, že centrální banka Fed v příštích několika měsících sníží sazby,“ míní analytik Phillip Neuhart ze společnosti First Citizens. Dolar kvůli vyhlídkám na pozdější začátek snižování úroků centrální bankou posílil, zatímco americké akcie oslabily.

Dražší doprava, levnější potraviny. Inflace v březnu zůstala na dvou procentech

Ekonomika

Čína má opačný problém

Spotřebitelské ceny v Číně meziročně v březnu vzrostly jen o 0,1 procenta, avšak ty meziměsíční klesly o celé procento. „Průmyslové ceny šly dolů o robustních 2,8 procenta, takže problém s deflací se dál prohlubuje,“ komentoval analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Celý západní svět ještě donedávna bojoval s rostoucí inflací. Většina států je z nejhoršího venku a růst cen se vrátil do normálu, to však neplatí pro Čínu.

V oblasti průmyslových cen je Čína v deflaci už rok a půl. Znamená to, že inflační tlaky se nepromítnou do těch spotřebitelských ani v brzké budoucnosti.

Krátkodobě je deflace pro spotřebitele vítanou změnou, dlouhodobě ale vede k omezování výroby, snižování platů, propouštění a zavírání podniků. Čínu už nyní trápí rekordní nezaměstnanost mladé populace. Poté, co překročila dvacet procent, přestala raději statistiky zveřejňovat. „Z ekonomického pohledu nejsou problémy Číny dobrou zprávou pro nikoho,“ uzavřel analytik.

Čína se propadá do deflační spirály

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám