Hlavní obsah

Ve Španělsku se počet lidí na podpoře v nezaměstnanosti dostal na rekord

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Počet lidí, kteří ve Španělsku žádají o podporu v nezaměstnanosti, narůstá již osmý měsíc v řadě a v březnu se dostal na rekordní výši 4,75 miliónu uchazečů. Informoval o tom server BBC s tím, že v samotném březnu činil nárůst téměř 39 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

Demonstrace ve Španělsku

Článek

V únoru dosáhla míra nezaměstnanosti v pyrenejské zemi 23,6 procenta, což je nejvíc v celé Evropské unii. Letos se navíc očekává další zvýšení. Se značnými potížemi se potýkají především mladí Španělé, u nichž nezaměstnanost dosahuje až 50 procent.

Španělská vláda se pokouší zmírnit tento problém reformami na trhu práce. Tato opatření však popuzují odbory, které i kvůli tomu zorganizovaly na minulý čtvrtek masivní generální stávku. [celá zpráva]

Dá se očekávat, že razantní škrty ve vládních výdajích situaci v souvislosti s nezaměstnaností dále zhorší. Vláda hodlá v tomto roce ušetřit z rozpočtu 27 miliard eur. Propad hrubého domácího produktu by měl přesto činit 1,7 procenta.

Pyrenejskou zemi drtí hluboká hospodářská krize a mnozí ekonomové předpovídají, že Španělsko bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to už udělalo Řecko, Irsko a Portugalsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám