Hlavní obsah

Ve hře je nová varianta záchrany pošt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze tří stovek poboček České pošty, které od července kvůli úsporám zavřou, by některé mohly znovu ožít s pomocí měst a obcí. Nově jim státní podnik nabízí možnost podílet se na provozu pošt Partner Plus. Další variantou je otevření klasické pošty Partner v širší podobě, než je dosud obvyklé. Ty ale nenahradí rušené pobočky, ale pouze ty, které budou fungovat po 1. červenci. Na jejich nákladech se budou společně podílet Česká pošta a nový provozovatel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká pošta Na Petřinách

Článek

„Novou modifikací, která je pro případné zájemce připravena, je model tří až čtyř přepážek Pošty Partner. Její nastavení je určeno pro města, kde může nahradit klasickou pobočku pošty. O náklady na tento model se budou dělit pošta a provozovatel. V současné době finalizujeme podmínky pro budoucí zájemce,“ sdělil Právu mluvčí pošty Ivo Vysoudil.

Pošt Partner dnes funguje přes 800 ze současných 3200 pošt. Vedle úřadů je provozují například obchody, většinou v podobě jen s jednou přepážkou.

Méně dopisů, méně schránek. Pošta jich ruší tisíce

Ekonomika

Zřízení Pošty Partner Plus by přivítalo například vedení Bíliny na Teplicku, kde pošta plánuje zrušit jednu ze dvou poboček. „Jednáme se soukromými subjekty v lokalitě Za Chlumem, kde bude pošta zrušena. Chtěli bychom tuto službu pro místní zachovat,“ řekla Právu starostka čtrnáctitisícového města Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

„Se zástupci pošty máme naplánovanou schůzku na příští týden, kde bychom se měli dozvědět bližší informace, jaké by to pro nás znamenalo náklady,“ dodala.

Situaci řeší i v Břeclavi. Jednání o finančních podmínkách provozování partnerské pobočky mají naplánované na 2. června. Na podobná jednání čekají třeba také v Jablonci, Liberci či Valašském Meziříčí, kde se mají zrušit tři ze čtyř pošt.

Místo pro nadbytečné zaměstnance

I pokud se nakonec obce s poštou na finančních podmínkách domluví, pobočky v nové podobě těžko mohou otevřít okamžitě. Nejprve by se totiž musely dořešit nájemní a pracovní smlouvy.

„Pracovníci Pošty Partner a Pošty Partner Plus nejsou zaměstnanci České pošty,“ upřesnila Právu šéfka poštovních odborů Jindřiška Budweiserová. Věří, že část propuštěných zaměstnanců by zde mohla najít uplatnění, protože vidí zájem řady měst a obcí.

Původně podnik s rušením poboček avizoval propuštění až 1600 pošťáků, ale nakonec to bude méně. Odejít má 642 zaměstnanců z pobočkové sítě a z logistiky. Někteří další však v poslední době skončili z vlastní vůle.

Zdaleka ne ve všech ze 113 měst a obcí, na které rušení pošt dopadne, ovšem o financování alternativ uvažují. Například v Jihočeském kraji o Poště Partner Plus přemýšleli jen v Českém Krumlově, a i jim se zatím jeví jako moc nákladná.

Přispívat na provoz poboček nehodlá Praha 3, kde má skončit pět ze současných šesti pošt.

„Úkolem městské části není zajišťovat poštovní služby, ale jednat s péčí řádného hospodáře a financovat to, k čemu je zřízena – sociální a kulturní rozvoj, odpovídající životní prostředí a podobně. Odpovědnost za možné důsledky redukce poboček je proto výhradně na České poště,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Článek byl upraven, Česká pošta dodatečně upřesnila, že u rušených 300 poboček je možná náhrada jen hrazeným modelem Partner Plus. O obou modelů předtím informovala v tiskové zprávě bez rozlišení.

Pošta vyměnila některé rušené pobočky za jiné

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám