Hlavní obsah

Válka o čipy eskaluje. Čína omezí export vzácných kovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napětí v polovodičovém průmyslu mezi USA a Čínou se vyostřuje. Peking v pondělí oznámil, že zavede kontroly ve vývozu některých produktů ze vzácných kovů, které se při výrobě čipů využívají. Reaguje tím na plány Washingtonu zastavit dodávky pokročilých čipů do Číny už tento měsíc. Obchodní válka mezi oběma velmocemi by mohla způsobit další narušení v globálních dodavatelských řetězcích, varuje agentura Reuters.

Foto: Florence Lo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína bude nově od 1. srpna vyžadovat, aby její exportéři měli povolení k přepravě konkrétních produktů vyrobených z germania a gallia. Vývozci tak budou muset projít kontrolními procedurami, aby dostali licenci pro export. Své kroky Peking obhajuje tím, že tak činí kvůli ochraně národní bezpečnosti a národních zájmů, píše agentura Reuters.

Omezení čínského exportu přichází poté, co list The Wall Street Journal (WSJ) minulý týden napsal, že americké ministerstvo obchodu zvažuje, že už v červenci zastaví dodávky chytrých čipů v oblasti umělé inteligence vyrobených společnostmi Nvidia, AMD či Micron zákazníkům v Číně.

Jedná se o nové restrikce v omezení exportu čipů do Číny, administrativa amerického prezidenta Joea Bidena totiž podobně zakročila už loni v září. Nvidia tehdy uvedla, že byla požádána, aby zastavila vývoz dvou pokročilých čipů pro umělou inteligenci do Číny.

Vzácné kovy

Germanium

  • Germanium je vzácný prvek, který se v horninách vyskytuje jako příměs v rudách zinku a stříbra.
  • V polovodičovém průmyslu má využití především v optických vláknech nebo v infračerveném záření, tedy například při výrobě zařízení pro noční vidění.
  • Čína produkuje 60 procent světových dodávek germania, zbylý podíl tvoří Kanada, Finsko, Rusko a USA.

Gallium

  • Gallium se nachází ve stopovém množství v rudách zinku a bauxitu.
  • Čína má zde až 80procentní podíl na celosvětové produkci.
  • Při výrobě polovodičů se využívá hlavně arsenid gallia, který je tepelně odolný a dokáže pracovat na vyšších frekvencích než křemík. Arsenid gallia má také nižší hlučnost než křemík, což je vhodnější pro radary či různá telekomunikační zařízení.

O několik měsíců později Nvidia Číně nabídla nový pokročilý čip, který měl splňovat nová pravidla podléhající kontrolám ve vývozu. Čerstvá omezení, která ministerstvo obchodu zvažuje, by ale zakázala i prodej těchto čipů, napsal WSJ.

Minulý týden také vyšlo najevo, že k restrikcím USA se částečně přidá také Nizozemsko, kde sídlí společnost ASML, výrobce zařízení na výrobu pokročilých čipů. Tamní vláda rozhodla, že kvůli národní bezpečnosti omezí export technologií na výrobu čipů do Číny.

Jiné země Čínu jen tak nenahradí

Čínská odveta v podobě omezení vývozu produktů z germania a gallia může být teprve začátkem, obávají se obchodníci v polovodičovém průmyslu. Před 12 lety Čína podobné restrikce zavedla, když omezila vývoz vzácných kovů do Japonska. Skupinu vzácných kovů, které se hojně využívají při výrobě elektroniky, elektromobilů či vojenského vybavení, přitom netvoří pouze germanium a gallium.

„Gallium a germanium jsou jen některé z minoritních kovů, které jsou nesmírně důležité pro řadu technologických produktů, a Čína je dominantním producentem většiny těchto kovů. Je fantazií naznačovat, že jiná země může nahradit Čínu v krátkodobém, nebo dokonce střednědobém horizontu,“ citovala Reuters Petera Arkella, předsedu Globální těžařská asociace Číny.

Americký výrobce polovodičových destiček AXT, který má v Číně několik výrobních závodů, v pondělí uvedl, že jeho čínská dceřiná společnost Tongmei požádá Peking o povolení v pokračování vývozu produktů z gallia a germania z Číny.

Evropští kupci znervózněli, neboť je načasování zavedení kontrol ve vývozu překvapilo. Získat exportní licenci podle nich může trvat až dva měsíce, kontroly však začnou platit už za necelý měsíc, 1. srpna.

„Nabídkové ceny na domácím trhu a na vývozním trhu se zvýšily na 10 000 jüanů (30 200 Kč) za kilogram a více než 1500 dolarů (32 700 Kč) za kilogram,“ řekl ředitel AXT Morris Young.

Někteří obchodníci v polovodičovém průmyslu s dlouhodobými prodejními smlouvami „jsou znepokojeni možným skokem v cenách surovin, protože to zvyšuje jejich výrobní náklady a může jim to způsobit ztráty,“ citovala agentura Reuters anonymní zdroj, který nechtěl být kvůli citlivosti celé záležitosti jmenován.

Tchaj-wan a Jižní Korea nicméně jakékoliv narušení v dodávkách bagatelizovali. Tchajwanský ministr hospodářství Wang Mei-hua uvedl, že krátkodobý dopad omezení nebude velký, pozornost ale bude upřena na to, jak se situace může vyvíjet v dlouhodobém horizontu. Jihokorejské ministerstvo průmyslu zase uvedlo, že země má dostatečné zásoby gallia, zatímco v případě germania existují i jiné zdroje.

USA ochromují Číně výrobu čipů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám