Hlavní obsah

V Suezském průplavu se srazily dvě lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Suezském průplavu se v noci na středu srazily dva tankery. Běžný provoz v obou směrech se obnoví během několika hodin, uvedl ve středu ráno předseda správy průplavu Usáma Rabí. Předběžná inspekce podle něj neprokázala žádné vážné škody ani znečištění okolí.

Foto: Suez Canal Authority, Reuters

Remorkér vytahující ropný tanker, který se srazil s LNG tankerem v Suezském průplavu.

Článek

Jeden z tankerů BW Lesmes, přepravující pod singapurskou vlajkou zkapalněný zemní plyn (LNG), nejprve před půlnocí SELČ najel na mělčinu. Kanálem plul jižním směrem. Do plavidla posléze narazil v nízké rychlosti tanker Burri, který pod vlajkou Kajmanských ostrovů převáží ropné produkty. Plul týmž směrem.

Společnost BW Group, která provozuje plavidlo BW Lesmes, uvedla, že srážka neovlivnila provozuschopnost lodi. „Na základě prvotního pozorování posádky na palubě je plavidlo strukturálně v pořádku,“ uvedl podnik.

Podle serveru MarineTraffic, který v reálném čase sleduje pohyb lodí po světových mořích, se tanker BW Lesmes kolem 10:20 SELČ nacházel už mimo průplav, v severní části Suezského zálivu. Tanker Burri plul v týž čas podle serveru v jižní části průplavu.

Suezský průplav je klíčovou infrastrukturou pro celosvětovou námořní dopravu a představuje nejkratší námořní trasu mezi Asií a Evropou. Kanálem se přepravuje zboží, které se na celosvětovém obchodě podílí asi 12 procenty.

Kvůli silnému větru v roce 2021 uvázla v Suezském průplavu téměř na týden loď Ever Given, což narušilo celosvětový obchod. Loni se provoz v průplavu krátce zastavil kvůli ropnému tankeru, který měl problémy s kormidlem.

Suezský průplav zablokovala uvázlá nákladní loď

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám