Hlavní obsah

Suezský průplav zablokovala uvázlá nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Suezském průplavu v Egyptě uvázla v úterý ráno nákladní loď Xin Hai Tong 23. Informovala o tom přepravní společnost Leth Agencies. Za lodí plující pod hongkongskou vlajkou se utvořila fronta plavidel, loď se podařilo po několika hodinách vyprostit.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Loď Xin Hai Tong 23 v Suezském průplavu

Článek

„MV Xin Hai Tong 23 uvázla na mělčině v Suezském průplavu na 159. kilometru ve čtyři ráno,“ uvedla Leth Agencies. Okolo lodi plující ze Saúdské Arábie se pohybovaly tři egyptské remorkéry, které se ji snažily vyprostit.

Společnost upozornila, že se za plavidlem začala tvořit fronta: „Nechala za sebou čtyři lodě ranního konvoje.“ Panovaly obavy, že se situace se zhorší, protože v šest ráno měla do průplavu vplout další skupina lodí, loď se však podařilo po pár hodinách vyprostit, uvedla Leth Agencies: „Správa kanálu dostala úspěšně na vodu MV Xin Hai Tong 23 v 7:40.“

Konvoj lodí mířících na sever tak bude moci vplout do průplavu v 9:30 hodin.

Klíčový dopravní uzel byl zablokován uvízlou lodí i na jaře roku 2021. Plavidlo Ever Given bylo dlouhé přes 400 metrů a mělo na palubě přibližně 18 300 kontejnerů. Událost na šest dní paralyzovala globální obchod.

Provoz v Suezu byl kvůli zablokované lodi přerušen. Denní ztráty jdou do stovek miliard

Blízký a Střední východ

Konečný účet za ucpaný Suezský průplav? Produkce Česka za dva týdny

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám