Hlavní obsah

V Řecku prudce padají ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční pokles spotřebitelských cen v Řecku v říjnu prudce zrychlil na 1,7 procenta ze zářijových 0,8 procenta. Oznámil to v pondělí tamní statistický úřad. Řecká ekonomika se tak nachází v deflaci již 20 měsíců za sebou, říjnové tempo poklesu cen bylo nejprudší od začátku letošního roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spotřebitelské ceny v Řecku tlačí dolů hospodářská recese spojená s vysokou nezaměstnaností a snižováním mezd a penzí. Nejvýraznější deflaci zaznamenala země loni v listopadu, kdy se ceny meziročně propadly o 2,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Celkem získalo 240 miliard eur (asi 6,6 biliónu korun).

Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi.

Letos by se však mělo Řecko z recese vymanit. Podle podzimní prognózy Evropské komise by mělo letos růst o 0,6 procenta. V deflaci se letos ocitly také Kypr, Španělsko, Slovensko nebo Itálie. [celá zpráva]  V Česku byla inflace mimořádně nízká v první polovině roku, nyní ceny rostou proti loňsku o 0,7 procenta. [celá zpráva]

Příliš nízké inflace či deflace v eurozóně se obává ECB, která slibuje nekonvenční opatření. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám