Hlavní obsah

Slova šéfa ECB poslaly euro nejníže za víc než dva roky

Euro se ve čtvrtek vůči dolaru poprvé za více než dva roky propadlo pod 1,24 USD. Dolů zamířilo poté, co Evropská centrální banka (ECB) potvrdila, že je připravena k dalšímu uvolňování měnové politiky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Prezident ECB Mario Draghi

Článek

Jednotná evropská měna sestoupila až na 1,2398 USD, tedy nejníže za 26 měsíců. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,2437 USD. Oproti středečnímu závěru tak vykazovala pokles o 0,4 procenta, napsala agentura Reuters.

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Její šéf Mario Draghi nicméně zopakoval, že banka je v případě potřeby připravena využít k podpoře ekonomiky další nekonvenční opatření. Činitele ECB požádal, aby je připravili k použití, pokud to bude třeba.

Dolar těžil z příznivých údajů o vývoji trhu práce ve Spojených státech. Vůči japonskému jenu se vyšplhal až na sedmileté maximum. Euro naopak vůči jenu oslabilo o půl procenta.

Růst v eurozóně ochabuje

Zasedání Rady guvernérů ECB se konalo v situaci, kdy vyhlídky pro ekonomický růst eurozóny opět o něco potemněly. Evropská komise v úterý snížila odhad letošního růstu eurozóny na 0,8 procenta. Ještě v květnu předvídala růst o 1,2 procenta.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ECB vybídla, aby dostála slibu "učinit cokoli" pro oživení ekonomiky, a začala nakupovat vládní dluhopisy.

Zdroje agentury Reuters navíc v úterý uvedly, že představitelé jednotlivých centrálních bank eurozóny hodlají podrobit kritice Draghiho způsob řízení, který prý považují za tajnůstkářský, a způsob komunikace, která je podle nich nepředvídatelná.

Reklama

Související články

ECB zvažuje nákup podnikových dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Agentuře Reuters to v úterý řekly zdroje obeznámené se...

V zátěžových testech ECB neuspělo 24 bank

V hloubkové prověrce zdraví předních evropských bankovních skupin neuspělo 25 bank v eurozóně. Na konci loňského roku jim chyběl kapitál v celkové výši 25...

ČNB zhoršila odhad růstu české ekonomiky

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. Zhoršila i výhled růstu hrubého domácího produktu...

Výběr článků

Načítám