Hlavní obsah

V prodeji je sada dvacetikorun, na které lidé čekali u ČNB fronty

Právo, Novinky, Jan Holý

Česká národní banka (ČNB) ve středu začala s distribucí prvních třiceti tisíc sad šesti oběžných dvacetikorun s portréty T. G. Masaryka, E. Beneše, M. R. Štefánika, A. Rašína, K. Engliše a V. Pospíšila. Sadu bude možné v příštích dnech zakoupit jen v prodejnách smluvních partnerů centrální banky.

Foto: ČNB

Česká národní banka začala s distribucí sad šesti oběžných dvacetikorun s portréty T. G. Masaryka, E. Beneše, M. R. Štefánika, A. Rašína, K. Engliše a V. Pospíšila.

Článek

A zřejmě se po nich jen zapráší, stejně jako při dřívějších výměnách jednotlivých mincí na pobočkách centrální banky. Řada klientů si je totiž u obchodníků už s předstihem rezervovala. „Objednané sady mincí si vyzvedneme ve čtvrtek. Je o ně zájem a většinu sad si naši zákazníci již dříve rezervovali,“ potvrdil Právu majitel numismatického obchodu v Praze.

Celkem bude vydáno 50 000 sad mincí v běžné kvalitě určené pro oběh, dalších dvacet tisíc sad pak bude v prodeji na podzim. „Vzhledem k tak vysokému celkovému objednanému počtu sad musela být výroba rozdělena do dvou etap,“ potvrdila Právu mluvčí ČNB Denisa Všetíčková s tím, že s další ražbou mincí do sad se nepočítá. Šestikusová mimořádná sada je zkompletovaná z již dříve vydaných a na pobočkách ČNB vyměňovaných mincí, kde se na ně stály fronty.

Zatímco na pobočkách se měnily pamětní dvacetikoruny za ty běžné jedna za jednu, takže šest mincí by vyšlo na 120 korun, nyní je prodávaná sada dražší. U jednotlivých prodejců se cena liší. Například na stránkách ekka-gold.cz je za 499 korun. Na stránkách e-mince.cz byla cena 590 korun.

Před ČNB v Praze se začala tvořit fronta už v časných ranních hodináchVideo: Novinky

Letos v lednu vydala ČNB 200 000 kusů mincí od každého ze tří vzorů dvacetikoruny s portréty prvorepublikových ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a někdejšího guvernéra národní banky Viléma Pospíšila. Za čtyři dny byly mince rozebrány a jejich výměna skončila.

Podobný zájem byl i o první tranši tří výročních dvacetikorun, na kterých jsou portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Centrální banka je nabídla lidem k výměně loni 24. října. Od každé mince tehdy centrální banka vydala také 200 tisíc kusů. Tyto mince se rozebraly po pěti pracovních dnech a jejich výměna byla ukončena 30. října. A proč je o mince nebývalý zájem?

„Spojuje se několik faktorů. Lidé mají korunu historicky rádi. Určitou roli hraje i míra spekulace, že jejich děti na mincích vydělají,“ potvrdil nedávno Právu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fundu.

Reklama

Výběr článků

Načítám