Hlavní obsah

V Jablonci razí novou sérii speciálních dvacetikorun, stroj jich vychrlí 15 za vteřinu

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Jablonec nad Nisou

Česká národní banka (ČNB) plánuje ke 100. výročí československé koruny, které připadá na příští rok, vypustit koncem ledna do oběhu dvacetikoruny s portréty významných osobností spjatých s prvorepublikovou měnou. S jejich ražbou už ve čtvrtek začala Česká mincovna, jež pro tuto příležitost umožnila vstup novinářům.

Ražba speciálních dvacetikorun ke 100. výročí československé měny.Video: Novinky

 
Článek

Dvacetikoruny by měly nést na své rubové straně portréty meziválečných ministrů financí Aloise Rašína a Karla Engliše a prvního guvernéra tehdejší Národní banky Československé Viléma Pospíšila. Každá z osobností vyjde v emisi po 200 tisíci kusech, dohromady tak ČNB do oběhu plánuje vypustit 600 tisíc pamětních dvacetikorun.

Foto: Novinky

Ražba mincí

„Je to pokračování prvních třech dvacetikorun, které Česká národní banka vydala dvacátého čtvrtého října k příležitosti vzniku Československa, kde byly motivy pánů Beneše, Masaryka a Štefánika,“ uvedl pro Novinky marketingový ředitel České mincovny Jaroslav Černý.

Foto: Novinky

Ražba mincí

Česká mincovna je jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro ČNB. V jejich továrně v Jablonci nad Nisou tak vznikají všechny pamětní i oběžné mince, které Češi nosí v peněžence. Mince odsud vycházejí závratným tempem. „Za jednu vteřinu se povede vylisovat 10 až 15 kusů mincí,“ zmínil pro Novinky technický manažer mincovny Josef Pazour.

ČNB emisi připravuje k příležitosti sta let od odluky od rakousko-uherského peněžního systému a vzniku československé koruny. K výročí ČNB také připravuje i několik pamětních bankovek a mincí. Ke konci ledna například vyjde také pamětní 100 korunová bankovka s podobiznou Aloise Rašína.

Na březen pak banka připravuje vydat pamětní zlatou minci v nominální hodnotě 10 tisíc korun a v červenci, kdy se v roce 1919 začala vydávat první československá platidla, představí pamětní 500 korunovou stříbrnou minci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám