Hlavní obsah

Začaly platit nové dvacetikoruny k výročí republiky. Lidé na ně stáli ve frontě

Novinky, tov

Ve středu začaly platit nové dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše vydané ke stému výročí republiky. Lidé je mohou získat na pobočkách ČNB, ale maximálně tři kusy od každého vzoru. V Praze lidé ráno na mince čekali v dlouhé frontě.

Lidé čekají frontu u ČNB v Praze na pamětní minceVideo: pro Novinky.cz Lukáš Bodnaruk

 
Článek

Od klasické dvacetikoruny s knížetem Václavem na koni se vzory roku 2018 liší jinou rubovou stranou. Lícní strana mince s českým lvem a letopočtem se nemění, rubová strana má tři varianty a nese portréty hlavních tvůrců československého státu – Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.

Foto: ČNB

Do oběhu se dostane 200 tisíc mincí od každého motivu, celkem tedy 600 tisíc mincí.

„Mince 20 Kč vzorů 2018 s portréty významných osobností československého státu, vyražené Českou mincovnou, jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě, a je tak možné je používat i k platbám za zboží a služby,” uvedla mluvčí centrální banky Markéta Fišerová.

Foto: ČNB

Mince k vydání v lednu 2019

Vzhledem k tomu, že se nejedná o pamětní, ale o oběžné mince, nebudou distribuovány smluvními partnery ČNB. Možná bude pouze jejich výměna na územních pracovištích ČNB, tedy v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a v Českých Budějovicích.

Mince se nedají objednat ani zaslat. Možná je pouze výměna za jiné české mince a bankovky. ČNB stanovila limit výměny na tři kusy mincí od každého vzoru na osobu, celkem tedy maximálně devět mincí v celkové hodnotě 180 Kč.

„Vzhledem k jejich charakteru a účelu vydání nepředpokládáme, že by je lidé masově vraceli do oběhu. Zájem veřejnosti nás těší. Mimořádné limitované emise jsou prakticky vždy doprovázeny velkým zájmem veřejnosti, a to zejména první den, kdy jsou k dostání,” řekla Novinkám Fišerová.

ČNB vydala k oslavám výročí také zlatou minci o nominální hodnotě 10 tisíc korun. Ta je pouze sběratelská. Další dvacetikoruny a stokorunu určené do oběhu vydá banka v lednu k výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska. Budou na nich podobizny nejvýznamnějších meziválečných finančníků – Aloise Rašína, Viléma Pospíšila a Karla Engliše.

Reklama

Výběr článků

Načítám