Hlavní obsah

V privatizační sporu o Vítkovice se do sebe pustily i odbory

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Spory v privatizaci hutí Vítkovice Steel se neomezují jen na přestřelky mezi státem ovládaným Osinkem, který Vítkovice vlastní, a neúspěšným uchazečem Mittal Steel Ostrava, ale do sebe se v posledních dnech pustili už i odboráři jednotlivých společností.

Článek

Odboráři Mittalu už na začátku týdne podpořili vedení své firmy a vyzvali vládu, aby výběrové řízení, z něhož byla jejich společnost kvůli soudním sporům o ceny dodávaného železa vyloučena, zrušila.

Odboráři Vítkovic naopak napsali ve čtvrtek otevřený dopis premiéru Jiřímu Paroubkovi, v němž vyzývají, aby takovému nátlaku nepodlehl. Navíc vyčítají svým kolegům z Mittalu, že nejsou zajedno s nimi, jako odboráři hutní firmy, ale podporují svou firmu. "Vměšování do privatizace naší společnosti považujeme za krajně nepřípustné," uvádí se v dopise.

Mittal Steel (bývalá Nová huť) se netají tím, že by Vítkovice Steel velmi ráda získala, privatizační komise jí ale účast zakázala tím, že stanovila podmínku, že zájemce nesmí být s privatizovanou společností Vítkovice Steel, nebo jejím majitelem Osinkem v soudním sporu. Mittal byl ochotný spor uzavřít, na to ale Osinek nepřistoupil. Mittal se obrátil na Evropskou komisi, aby transparentnost soutěže posoudila.

Zájem má stále osm investorů

Privatizační komise pustila do druhého kola řízení osm firem. Ty nyní ve firmě dělají hloubkovou kontrolu. Žádná z nich zatím o Vítkovice Steel neztratila zájem. Podle mluvčí Osinku Evy Kijonkové se investoři seznámili s dokumentací a na vedení firmy se již obrátili s více než tisícovkou dodatečných dotazů. "Včetně dotazů na stav jednání o dodávkách surového železa," podotkla Kijonková.

Právě během privatizačního procesu se dva roky trvající spor o ceny surového železa dodávaného Vítkovicím Steel Vysokými pecemi Ostrava (VPO) mimořádně vyostřil. Potenciální investoři nechtějí komentovat, zda spor o železo může ovlivnit jejich cenovou nabídku za 99procentní podíl akcií Vítkovic Steel.

"Z pochopitelných důvodů na to nemohu odpovědět," řekl Zdeněk Bakala, šéf představenstva Karbon Investu ovládaného společností Charles Capital, která se rovněž přihlásila do privatizace VS.

O Vítkovice se uchází například i investiční skupina Penta nebo Třinecké železárny v konsorciu s ukrajinskou Industrial Group.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám