Hlavní obsah

V doplňkovém penzijním spoření si šetří na důchod 967 tisíc Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, loni vzrostl o 27 procent na 967 tisíc. Objem takto spořených peněz stoupl o 43 procent na 42,7 miliardy korun. V úterý o tom informovala Asociace penzijních společností ČR.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Účastnické fondy

Článek

V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat, zůstávalo na konci loňského roku 3,47 milionu účastníků. Celkový objem peněz v těchto fondech činil 404,35 miliardy korun.

Původní smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie.

Nové fondy už neručí za to, že případná ztráta nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Účastnické fondy v posledním čtvrtletí loňského roku 2018 zasáhl pokles na akciových i dluhopisových trzích. V průměru tak loni skončily konzervativní účastnické fondy se ztrátou 0,58 procenta, vyvážené fondy 3,78 procenta a dynamické 8,49 procenta.

Dlouhodobý celkový výnos těchto fondů za celou dobu jejich dosavadní existence nicméně zůstává kladný. Konzervativní fondy v průměru od založení zhodnotily peníze o 2,49 procenta, vyvážené o 7,65 procenta a dynamické o 17,37 procenta.

Veřejný systém skončil v přebytku

Doplňkové penzijní spoření a jeho předchůdce penzijní připojištění představují v rámci penzijního systému takzvaný třetí pilíř. Druhý pilíř zrušila vláda Bohuslava Sobotky.

Veřejný důchodový systém – takzvaný první pilíř – skončil loni v přebytku. Na penze se vybralo zhruba o 22 miliard korun více, než se na ně vyplatilo. Příjmy činily téměř 445,5 miliardy, výdaje 423,5 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám