Hlavní obsah

V pátek večer odstaví první blok Temelína. Technici vymění třetinu paliva

Právo, kal

Přes šestnáct tisíc plánovaných činností provedou technici v Jaderné elektrárně Temelín během tříměsíční odstávky prvního bloku. Ta začne v pátek večer. Vymění se část paliva, zkontrolují turbíny i všechny bezpečnostní systémy.

Foto: archiv Temelín

Temelín vyrobil v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii.

Článek

K nejdůležitějším pracím bude patřit výměna třetiny paliva, kdy bude vyměněno 54 ze 163 palivových souborů. Kontrola také čeká například všechny tři nízkotlaké rotory turbíny a rotor generátoru.

„Vedle testů a běžné údržby mají technici v plánu sedmdesátku investičních akcí,“ uvedl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták a dodal, že k nejnáročnějším bude patřit modernizace pojišťovacích ventilů kompenzátoru objemu, která spočívá v úpravě konstrukce. Stejná modernizace proběhla v létě během odstávky druhého bloku.

Teprve podruhé v historii se veškeré odstávkové práce budou řídit ze speciálního centra. Čtyři desítky odborníků z elektrárny i od dodavatelů se sejdou na ploše 500 metrů čtverečních.

Odděleni budou pouze metrovou zástěnou. „Tento způsob se osvědčil, protože zrychlil a zjednodušil komunikaci mezi pracovníky elektrárny a dodavateli, což je během odstávky důležité,“ dodal mluvčí Temelína.

I s dodavateli se do páteční odstávky zapojí asi tisícovka lidí. Ti musí během tří měsíců zvládnout přes 16 000 činností. Odstávka druhého bloku proběhla letos v květnu a trvala 73 dní, tedy o deset dní méně, než se původně plánovalo.

Reklama

Související články

Temelín vyrobil nejvíc elektřiny v historii

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii - 15,329 terawatthodiny (TWh). Její objem by vystačil všem českým...

Výběr článků

Načítám