Hlavní obsah

Temelín vyrobil nejvíc elektřiny v historii

Právo, Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii - 15,329 terawatthodiny (TWh). Její objem by vystačil všem českým domácnostem na dvanáct měsíců. Právo o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výroba elektřiny v jaderné elektrárně Temelín

Článek

„K půlnoci na dnešek dosáhla výroba od letošního 1. ledna 15,329 TWh,“ konstatoval Sviták. Doposud platil rekord z roku 2012, kdy elektrárna vyrobila 15,3 TWh.

Na dosavadní dobré výsledky má podle Svitáka vliv plynulý provoz a dobré zvládnutí plánované odstávky druhého bloku pro výměnu paliva. Ta trvala necelých 73 dní a blok byl připojen se skoro dvoutýdenním předstihem.

„Máme nakročeno na dobrý výrobní výsledek, ale pořád je před námi více než měsíc. Dosavadní spolehlivý provoz chceme potvrdit i v závěru roku,“ upozornil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Foto: archiv Temelín

Temelín vyrobil v letošním roce nejvíce elektřiny ve své historii.

Oba bloky budou v provozu do 8. prosince, kdy energetici na necelé tři měsíce odstaví první výrobní jednotku. Důvodem je plánovaná odstávka pro výměnu paliva. Zejména proběhnou kontroly všech tří nízkotlakých rotorů, rotoru generátoru nebo kontroly bezpečnostních systémů.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. Loni vyrobila 12,15 TWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám