Hlavní obsah

V „mrtvé“ ostravské části má vzniknout lesopark za dvě miliardy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ze zchátralého ostravského lesoparku Benátky a z jeho zanedbaného okolí plánuje město Ostrava vytvořit zelenou relaxační oázu za 1,8 miliardy korun. Pokud se unikátní projekt podaří podle architektonické studie dotáhnout, tak by Ostrava měla lokalitu pro trávení volného času, jaká jinde nemá obdoby. Informoval o tom ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

Foto: Vizualizace – zdroj : MS architektura a design

Takto by z výšky mohl vypadat nový ostravský lesopark, kde by Ostravané mohli sportovat a relaxovat.

Článek

Město si nechalo zpracovat u architektů strategickou studii území, která na 203,7 hektaru počítá s 57 projekty. Ostrava proto od ledna spustí web, v němž si obyvatelé města budou moci vybrat projekty, které jsou pro ně nejdůležitější, aby se zrealizovaly.

Foto: Vizualizace – zdroj : MS architektura a design

Ve zrenovovaném ostravském lesoparku by měla vzniknout i obora pro chov divoké zvěře.

Současný skomírající lesopark Benátky leží mezi centrem Ostravy, Porubou a jižní části města. Město jej hodlá propojit pomocí cyklostezek a chodníků se severní částí Nové Vsi, s hulváckým kopcem, se sociálně vyloučenou lokalitou Bedřiška, chce i rekultivovat brownfield bývalé chemické továrny Deza.

Nové muzeum, lesní lázně i obora pro zvěř

„V této lokalitě jsou cenné krajinné prvky, jako například Novoveské mokřady. Je zde i historicky cenná budova vodárny, z níž by mohlo být muzeum. Ve studii máme také návrh na lesní lázně, které by vznikly na hulváckém kopci, kde bývalo městské koupaliště,“ popisoval jeden ze zpracovatelů studie architekt Milan Ševčík.

Dodal, že lidé by v novém lesoparku Benátky mohli rybařit, provozovat různé sporty či si lehnout na trávník a jen piknikovat či házet frisbee. „V návrhu je i rozhledna, obora pro chov zvěře, restaurace, kavárny či edukační stezka přes mokřady. Základem však bude dobudování infrastruktury, aby se lokalita propojila s centrem a okolními obvody,“ upozornil architekt.

Pomohou peníze z Evropské unie

Ostravského primátora nejvíce zaujal projekt Střední zahradnické školy, která tam počítá s Parkem vůní. „Ten projekt by se určitě měl uskutečnit. Bude však záležet i na veřejnosti, co si během tří měsíců na webu vybere za projekty. Ty pak zrealizujeme,“ uvedl primátor, který předpokládá, že na projekty se podaří získat peníze z evropských fondů v dalším plánovacím období.

Foto: Vizualizace – zdroj : MS architektura a design

V ostravském lesoparku budou i mola pro rybáře a nové cyklostezky.

„Předpokládám, že náklady přímo z městského rozpočtu by se mohly pohybovat okolo 100 miliónů korun. „Pokud se projekt dotáhne podle studie, Ostrava by měla získat lokalitu pro příjemné využití volného času, jaká jinde nemá obdoby,“ dodal ještě Kajnar.

Hlasování na speciálních webových stránkách, jejichž doménu ještě teď město nechtělo zveřejnit, odstartuje už v lednu a potrvá tři měsíce. Po tu dobu tam lidé budou moci vybírat jednotlivé projekty, které by chtěli zrealizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám