Hlavní obsah

V mletém vepřovém z Polska byla salmonela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u mletého vepřového masa z Polska kontaminaci bakteriemi salmonely. Maso bylo vyrobeno v Kutně a prodával je řetězec Lidl. Inspekce varuje spotřebitele, kteří mohou mít maso zmražené doma, aby je nekonzumovali. Informoval o tom v pondělí mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

V mletém mase z Polska se našla salmonela.

Článek

Jde o půlkilové balení označené „Čerstvá porce – Vepřové mleté maso 100%” s označením šarže 154511316005.

„Předmětná potravina nesla označení datem použitelnosti do 30. 4. 2016 a v tržní síti se nenachází, SZPI nicméně důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít uvedenou šarži potraviny ve zmraženém stavu doma, aby ji nekonzumovali,” řekl Kopřiva.

Podle mluvčí Lidlu Zuzany Holé byla kontaminace salmonelou zjištěna u jednoho z pěti vzorků odebraného v prodejně v Děčíně. „Vzhledem k tomu, že se u tohoto výrobku jedná o syrové maso, je primárně určen k řádné tepelné úpravě, resp. není určen k přímé konzumaci. Tepelnou úpravou a dodržením zásad správné hygieny, které jsou uvedeny i na etiketě na spodní straně výrobku, je nebezpečí nákazy zcela eliminováno,“ uvedla mluvčí.

Pokud má některý zákazník maso zmražené doma, může jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky.

Související témata:

Bakterie salmonely vyvolávají onemocnění salmonelózou, při níž dochází k silným průjmům a kolice, bolestem hlavy, často zvracením či horečce. Dostavuje se také dehydratace. Nemoc může propuknout právě po konzumaci tepelně nedostatečně upraveného kontaminovaného masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám