Hlavní obsah

V Maďarsku v srpnu skončí zastropování cen potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda rozhodla o ukončení systému zastropování cen potravin k 1. srpnu tohoto roku. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek oznámil šéf úřadu vlády Gergely Gulyás. Podle dřívějších informací mělo zastropování cen potravin skončit 1. července, kabinet premiéra Viktora Orbána ale termín o měsíc prodloužil.

Foto: Magyar Távirati Iroda (MTI)

Ilustrační foto

Článek

Podle předpokladů kabinetu by se v letních měsících měla dál snižovat inflace, která v dubnu dosahovala 24 procent a v květnu klesla na 21,5 procenta. „Tento trend bude na podzim pokračovat a inflace by se koncem roku 2023 nebo začátkem příštího roku měla dostat pod deset procent,“ řekl Gulyás.

S opatřeními proti drahým potravinám ale Maďarsko nekončí. Už od 1. června musí větší supermarkety z nařízení vlády prodávat vybrané potraviny ve slevě a nabídka se bude každý týden měnit. Minimální sleva byla dosud 10 procent, ale vláda rozhodla o navýšení povinné slevy na 15 procent.

Povinné slevy jsou kontrolovány

Vyhláška rozdělila základní potraviny do dvaceti kategorií a obchodní řetězce budou muset z každé kategorie vybrat minimálně jednu položku, kterou budou daný týden prodávat se slevou patnáct procent z nejnižší ceny za předchozí měsíc.

Každý obchod informuje o zboží ve slevách na tabuli umístěné u vchodu do prodejny. Kategorie potravin, jichž se bude týkat povinný prodej ve slevě, jsou drůbeží, vepřové a hovězí maso, masové výrobky, ryby a rybí konzervy, mléko a smetana, jogurty, sýry, máslo, margarín, chléb a pečivo, těstoviny, rýže, mouka, cukr, čerstvá zelenina a ovoce, koření, polotovary, káva, čaj, minerálky a slazené nápoje. Obchody musí zabezpečit, aby zboží v akci bylo po celý týden dostatek.

Opatření se bude kontrolovat, v případě jeho nedodržení hrozí pokuta ve výši 500 tisíc až 3 miliony forintů (32 tisíc až 192 tisíc korun).

Světové ceny potravin klesly v květnu nejníže za dva roky

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám