Hlavní obsah

V Liberci už brzy 2800 korun za rok, v Brně jen dvě stovky. Za kolik se v českých městech parkuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohá města, zejména ta velká, bojují v posledních letech s rostoucím problémem v podobě nedostatku parkovacích míst. Někde se k tomu staví tak, že se snaží obyvatelům nabídnout výhodnější alternativu a různými způsoby zlepšit podmínky pro cestování veřejnou hromadnou dopravou, jinde zase třeba postupně zvyšují ceny za parkování, aby lidé vice využívali právě MHD. Novinky zjišťovaly, kolik v současnosti stojí roční parkování v největších městech Česka.

Foto: Novinky

Modrá zóna v pražských Strašnicích.

Článek

Praha

V Praze existují tři barevně odlišené typy parkovacích zón: modrá, fialová a oranžová. Modrá je určena pro auta s dlouhodobým oprávněním, ale návštěvník zde může zaparkovat také.

Parkování v modré zóně je určeno obyvatelům, podnikatelům, zaměstnancům a vlastníkům nemovitostí v dané městské části. Vztahuje se však jen na vymezenou oblast podle adresy bydliště, v ostatních oblastech motorista platí stejně jako návštěvník.

Pražští rezidenti platí za parkování v modré zóně 1200 korun ročně za první auto, u podnikatelů (abonentů) je to 7000 Kč za rok.

Stejnou částku, tedy 7000 Kč, zaplatí rezident za případné druhé auto. Pro podnikatele je cena za druhé auto 36 tisíc Kč. Někde si lze pořídit levnější oprávnění pro menší oblast, než je celá městská část.

Automobilky vyzvaly pražský magistrát, aby nerušil bezplatné parkování elektromobilů

AutoMoto

Střední Čechy

Klasické modré zóny vyhrazené jen pro rezidenty, jako jsou v Praze, středočeská města většinou nemají. Nejblíže tomuto systému je Beroun. Tam rezidenti za celoroční kartu ve vymezené oblasti platí 360 Kč za první auto, za druhé zaplatí 1800 Kč a za třetí a každé další 3600 Kč.

Podnikatelé si mohou kartu pořídit k provozovně nebo sídlu, a to podle konkrétní zóny za 4000 nebo 8000 Kč za první auto, druhé auto vyjde na dvojnásobek a třetí auto na trojnásobek, tedy v levnější zóně na 12 tisíc Kč, v dražší na Husově náměstí v centru Berouna na 24 tisíc Kč.

Největší středočeské město Kladno modré zóny nemá a nechává si zpracovat analýzu parkování. Teprve podle ní se rozhodne, zda zóny vůbec zavede. „Výsledky analýzy bychom měli mít do konce listopadu,“ potvrdil Právu mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

V Mladé Boleslavi jsou zatím jen modré zóny pro rezidenty na několika málo místech a vedení města stále pracuje na novém systému, který by je rozšířil. Rezidenti na těchto místech zatím neplatí za kartu pro modrou zónu nic.

Jednu kartu zdarma tam mají také podnikatelé se sídlem nebo provozovnou. Za druhé auto platí rezidenti 1000 Kč, podnikatelé 5000 Kč. Na ostatních parkovištích se platí za krátkodobé stání.

Brno

V Brně zaplatí rezident za parkování vozu jen 200 Kč ročně. Pokud má ale více vozidel, výrazně si připlatí. Druhé auto jej stojí 8000 Kč a třetí a každé další auto 12 tisíc Kč.

Parkovací oprávnění platí nejen v oblasti, kde má rezident adresu trvalého bydliště, ale i ve všech sousedících oblastech mimo historické centrum. V ostatních oblastech pak motorista platí stejně jako návštěvník.

Cizinec parkující v Brně, například dojíždějící za prací, popřípadě firma zaplatí za rok 4000 Kč. Za druhé a další auto pak 18 tisíc Kč.

Ostrava

Ostrava rozlišuje dva druhy parkovacích karet: R a A. Zatímco karty R jsou určeny lidem, kteří mají v daném místě trvalé bydliště, karta typu A je určena právnickým nebo fyzickým osobám, které v místě podnikají nebo mají provozovnu.

Parkovné podle uhlíkových emisí. Nový trend v části Londýna

AutoMoto

V centrálním ostravském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz platí rezidenti (R) za roční kartu 1200 Kč za první vozidlo, za každé další 12 tisíc Kč.

U typu karet A zaplatí vlastník auta, který nemá v oblasti trvalý pobyt, 1920 Kč, ostatní platí u prvního auta 12 tisíc Kč a za každé další 19 200 Kč.

Plzeň

V Plzni činí cena rezidenčních karet pro obyvatele kdekoliv ve městě 700 korun za rok. Pro organizace a podnikatele se cena roční karty pohybuje podle zóny od 7000 Kč na okrajích města až po 25 tisíc Kč v centru.

Liberec

Stotisícové město na severu Čech parkování od ledna zdraží. Rezident s parkovací kartou v modré zóně za své auto zaplatí 2800 Kč místo dosavadních 2000 Kč ročně.

Za druhé vozidlo bude platit 12 tisíc Kč, přitom dosud to byla jen polovina této částky. Třetí auto pak vyjde na 24 tisíc Kč za rok, přičemž i zde je nárůst dvojnásobný.

V modrých zónách mimo centrum vzroste roční poplatek za parkování z 500 na 600 korun.

České Budějovice

V Českých Budějovicích jsou parkovací oprávnění pro rezidenty i abonenty rozděleny do tří zón a cenových pásem, které se odvíjejí od oblastí.

Rezident v závislosti na tom, kde parkuje, zaplatí za roční oprávnění 400 až 2000 Kč. Nejvyšší možný, dvoutisícový poplatek platí, pokud parkuje v centru města.

V případě abonentů se cena ročního oprávnění pohybuje od 4000 do 10 000 Kč, přičemž nejdražší varianta se taktéž týká parkování v centru města.

Vysočina

Na Vysočině platí v řádu stovek rezidenti Havlíčkova Brodu, kteří za oprávnění parkovat zaplatí 900 Kč ročně. V případě druhého auta ale částka výrazně vzroste, a to na 5000 Kč. Stejnou cenu platí podnikatelé.

V Třebíči rezident zaplatí 1200 Kč za rok, podnikatel 6000 až 10 tisíc Kč v závislosti na konkrétní ulici.

V Jihlavě rezidenti platí stejně jako v Třebíči, podnikatelé mají parkování o něco levnější - 4800 Kč. V případě druhých aut cena roste.

Paříž si došlápne na majitele SUV, budou platit vyšší poplatky za parkování

Evropa

Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem rezidenti ročně zaplatí za jedno auto 1200 Kč, druhé auto je vyjde na 6000 Kč a třetí na 15 tisíc Kč. Roční předplatitelská parkovací karta pak stojí 10 tisíc Kč.

Karty město vydává jen pro vozidla do 3,5 tuny, ať už soukromá, nebo firemní. Za 6000 Kč si mohou roční taxi kartu koupit taxikáři, platí ale jen na speciálně vyznačených místech pro placené parkování.

Karlovy Vary

V lázeňském městě je cena parkovací karty pro rezidenty stanovena na 480 Kč za rok v případě jednoho auta. Za druhé vozidlo už je cena 3500 Kč a za třetí a každé další vozidlo 7000 Kč.

Pro abonenty z řad podnikatelů a vlastníků nemovitostí v zóně stání jsou ceny 2400 Kč za jedno auto, 9000 Kč za druhé auto a 18 tisíc Kč za třetí a každé další auto.

Hradec Králové

V Hradci Králové přijde parkování v modré zóně, kde mohou parkovat jen rezidenti, na 1000 Kč ročně.

Druhé a každé další vozidlo jednoho majitele či na jednu bytovou jednotku už stojí 3000 Kč. Modrá zóna v historickém centru ale stojí 6000 Kč, v přilehlé Komenského ulici pak 4000 Kč.

Rezidenti v zónách jiných barev (zelená, červená, oranžová, žlutá) zaplatí 1200 Kč.

Abonenti zaplatí v modré zóně 7200 Kč, za každé další auto 10 800 Kč. V zónách dalších barev přijde roční karta pro podnikatele od 7200 do 9000 Kč a od 9000 do 15 tisíc Kč za každé další auto.

Na Velkém náměstí se platí 20 tisíc Kč za auto podnikatele a za každé další ještě o 10 tisíc Kč více.

Pardubice

V Pardubicích zaplatí rezident za roční parkování 1200 Kč, za každé další vozidlo 2400 Kč. Podnikatel zaplatí 7000 Kč, za každé další už 14 tisíc Kč.

Parkovací domy nemusí unést elektromobily, varují britští experti

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám