Hlavní obsah

Paříž si došlápne na majitele SUV, budou platit vyšší poplatky za parkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší poplatky za parkování pro řidiče sportovně užitkových vozů (SUV) se chystá zavést pařížská radnice kvůli znečištění ovzduší. V ceně podle listu The Guardian zohlední velikost a hmotnost vozidla i jeho motoru. Výjimku budou mít elektromobily a lidé s velkými rodinami, pro něž je větší auto nutností. Ostatní řidiči SUV se začínají bouřit.

Foto: Profimedia.cz

Provoz u Vítězného oblouku na Champs-Elysées, nejznámější ulici Paříže.

Článek

„Majitelé SUV mohou od 1. ledna očekávat, že budou za parkování v Paříži platit vyšší poplatky,“ uvedla radnice francouzské metropole bez dalších podrobností. Podobná opatření, tedy zvýšení poplatků za parkování na základě hmotnosti vozidla, chystají také radnice v Lyonu a Grenoblu.

Jak se ceny za parkování budou lišit, nebylo zveřejněno.

Podle statistik se počet SUV v metropoli za poslední čtyři roky zvýšil o 60 procent a nyní tvoří 15 procent z 1,15 milionu osobních vozidel, která každý večer v Paříži parkují, informoval The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Večerní Champs-Elysées

„SUV se do městského prostředí nehodí,“ řekl David Belliard, náměstek pařížské starostky Anne Hidalgové zodpovědný za politiku veřejného prostoru a mobility. „Nejsou zde žádné polní cesty, žádné horské silnice. SUV jsou v Paříži naprosto zbytečná. Ba co hůř – jsou nebezpečná, těžkopádná a na jejich výrobu se spotřebuje příliš mnoho zdrojů,“ dodal.

Parkovné podle uhlíkových emisí. Nový trend v části Londýna

AutoMoto

„To je pěkná hloupost,“ reagoval Pierre Chasseray, mluvčí sdružení na ochranu řidičů „40 millions d’Automobilistes“ podle webu auto-moto.com Počet SUV podle něj stoupl, protože si je kupují početnější rodiny, aby nahradily osobní vozy, kterých by musely mít víc. „Jsou to rodinná vozidla, která lidé používají na cesty na víkend nebo na dovolenou,“ dodal s tím, že opatřením se radnice podbízí „nepatrné menšině městské populace, která se rozhodla udělat z SUV symbol boje proti znečištění“.

Anketa

Měli by majitelé těžších aut platit vyšší poplatky za parkování?
Ano
38,6 %
Ne
61,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1271 čtenářů.

Rakousko zavádí drakonické tresty za rychlost. Pirátům silnic bude zabavovat auta a posílat je do dražby

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám