Hlavní obsah

Parkovací domy nemusí unést elektromobily, varují britští experti

Některé starší parkovací domy ve Velké Británii se zanedbanou údržbou nemusí unést vyšší hmotnost elektrických aut, odhalil průzkum.

Foto: Envato

Parkovací dům (ilustrační foto)

Článek

Vláda Velké Británie v minulosti schválila drastické omezení prodeje nových aut se spalovacími motory od roku 2030 a jejich úplný zákaz o pět let později ve snaze snížit emise CO2 z osobní dopravy. Nucený přechod na elektromobily má kromě známých úskalí s cenovou dostupností ještě jeden problém - vyšší hmotnost elektromobilů.

Kromě vyšších nároků na silnice to může podle některých britských expertů, které citují weby The Telegraph a Jalopnik, znamenat problém pro starší parkovací domy, jejichž údržba není úplně perfektní. Mohou podle nich prostě spadnout.

„Nechci být přílišným alarmistou, ale rozhodně existuje potenciál, že se některá starší parkoviště ve špatném stavu zřítí,“ říká Chris Whapples, statik a konzultant na poli parkovišť.

Státy EU schválily pravidla k ukončení prodeje aut na benzín a naftu v roce 2035

Ekonomika

Spolu se šéfem sekce budov Britské parkovací asociace Russellem Simmonsem tedy chce navrhnout změnu v pravidlech pro stavbu nových parkovišť tak, aby limit zatížení byl nově 3 kN/m2 místo dosavadních 2,5 kilonewtonu.

Právě Simmons prezentoval výsledky inspekce parkovacích domů napříč Velkou Británií, které říkají, že řada z nich vyšší hmotnost elektromobilů nezvládne. Je samozřejmé, že všechna auta v Británii se jako mávnutím kouzelného proutku v roce 2035 nezmění v elektromobily, ale velkým problémům typu zřícení parkovacího domu je třeba předcházet.

Podle Simmonse by jedním z preventivních opatření mohlo být zavedení limitu hmotnosti vozidel pro vjezd do některých parkovišť. „Máme omezení výšky v některých parkovištích, proč tedy ne hmotnost,“ říká. U mostů ve špatném stavu se hmotnost vjíždějících vozidel nezřídka omezuje i v Česku.

Vozový park Evropy se změní v Kubu, říká šéf Iveca

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám