Hlavní obsah

V Jablonci chtějí razit euro už příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JABLONEC NAD NISOU

Jablonecká společnost Česká mincovna by v příštím roce ráda začala razit euro. Jako první z mincoven z deseti nových zemí v Evropské unii požádala proto už loni Evropskou centrální banku o akreditaci, která by ražbu euromicí umožnila.

Foto: Martina Váňová
Článek

"Žádná další banka z nových zemí zatím o akreditaci nepožádala," řekl ve středu novinářům Franz Herres specialista na výrobu mincí z Evropské centrální banky.

Jablonecká mincovna prochází v těchto dnech předauditem. Odborníci z Evropské banky posuzují její připravenost na ražbu eura. "Myslím, že mincovna nebude mít velké problémy auditem projít," poznamenal Herres. Už dnes se podle něho od jiných závodů v Evropské unii příliš neliší.

"Hlavní je, že mají zavedený systém řízení jakosti," dodal Herres, který mincovnu léta zná. Před 11 lety, kdy působil jako ředitel mincovny v Hamburku, se s ním Češi radili při zavádění ražby v Jablonci.

Ředitel České mincovny Jan Vízek věří, že potřebná povolení k výrobě euromincí by mohl podnik získat ještě do konce roku. Pak už bude ražba mincí jen otázkou získání zakázky. "Na stávajícím zařízení jsme schopni razit mince nižších hodnot, pouze na ražbu jedno a dvoueurových mincí budeme muset koupit nové zařízení," řekl Vízek.

Ražba pro ostatní země unie?

Nový stroj podle něho mincovnu přijde na několik desítek miliónů korun. Se zahájením ražby eura pro Českou republiku se počítá až kolem roku 2007. Už v příštím roce se chce ale mincovna pokusit získat zakázku na výrobu euromincí ze zemí, kde už euro platí. Například Irsko ani Lucembursko nemají vlastní mincovny a jablonecký podnik je podle Vízka schopen nabídnout srovnatelnou kvalitu mincí za nižší ceny.

Šance může mít také u nových členských zemích, z deseti jich totiž má mincovnu jen polovina. Česká mincovna má zájem o výrobu do zahraničí také proto, že zakázky České národní banky (ČNB), která je tradičně největším klientem mincovny, v posledních letech klesají.

Ještě předloni dosahovaly roční tržby mincovny 162 miliónů korun, loni to bylo pouze 113 miliónů. Letos půjde o přibližně stejnou částku jako v roce 2003, přičemž od ČNB obdrží mincovna zhruba 80 miliónů korun. V příštím roce však počítá s celkovými tržbami pouhých 50 milionů korun, stejně jako v letech 2006 a 2007.

Česká mincovna oslavila v červenci 11 let své existence. Za tu dobu uskutečnila zakázky za téměř 1,4 miliardy korun. Pro ČNB vyrobila přes dvě miliardy oběžných mincí a téměř milión pamětních mincí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám