Hlavní obsah

Čína se dopouští genocidy Ujgurů, prohlásil kanadský parlament

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Slovo, které se většina světových politiků zatím stále zdráhá v souvislosti s čínskými převýchovnými tábory vyslovit: genocida. Poslanecká sněmovna Kanady má ale jasno, že o genocidu jde, a nyní si k tomu prohlasovala usnesení. Podle stanice BBC jde po USA teprve o druhou zemi, která se k takovému kroku odhodlala.

Foto: Profimedia.cz

Čínská vlajka v provincii Sin-ťiang.

Článek

Rezoluce prošla sněmovnou naprosto drtivě, 266 hlasů pro, proti nikdo. Vládní liberálové v čele s premiérem Trudeauem nehlasovali.

Zákonodárci poté odsouhlasili ještě dodatek, který vyzýval Mezinárodní olympijský výbor, aby v případě, že čínská vláda „bude pokračovat v této genocidě“, přesunul zimní olympijské hry v roce 2022 z Pekingu někam jinam.

Hlad, strach, drogy, potupa. Tak v čínských táborech vyrábějí z Ujgurů poslušné občany

Svět

Čínská diplomacie podle agentury Reuters obratem reagovala a proti kanadské rezoluci se vymezila.

Premiér Trudeau se dlouhodobě snaží v kontextu čínských táborů pro Ujgury termínu „genocida“ vyhýbat. Podle něj je potřeba dalšího prošetření a dodatečných důkazů. Stejné stanovisko zaujal minulý rok také Mezinárodní trestní soud.

Biden prvně hovořil s prezidentem Číny. Stěžoval si na její neférové chování

Amerika

Z vládních liberálů se na hlasování dostavil jediný člověk – ministr zahraničí Marc Garneau. Hlasování se podle svých slov zdržel „jménem kanadské vlády“.

Opozice: Hájíme lidská práva

Podle opozičního lídra Erina O’Toolea byl krok nutný pro vyslání „jasného a jednoznačného signálu, že budeme hájit lidská práva a důstojnost, i když to způsobí obětování některých ekonomických příležitostí“.

Kanada je teprve druhou zemí, která chování čínské vlády vůči ujgurské menšině označila za genocidu. Podle magazínu Newsweek tak jako první učinily Spojené státy ústy svého tehdejšího šéfa diplomacie Mikea Pompea.

„Po pečlivém přezkoumání dostupných informací jsem dospěl k závěru, že Čína pod řízením a kontrolou Čínské komunistické strany páchá genocidu vůči převážně muslimským Ujgurům a dalším etnickým a náboženským skupinám v Sin-ťiangu,“ uvedl 19. ledna tohoto roku Pompeo.

Genocidu právně definuje úmluva OSN o zabránění a trestání činu genocidia:

„V této Úmluvě se genocidiem rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:
a) usmrcení příslušníků takové skupiny;
b) způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
c) úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fyzické zničení;
d) opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
e) násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.“

Ve stovkách převýchovných táborů v provincii Sin-ťiang na západě Číny, které se oficiálně jmenují Střediska pro profesní přeškolování, je podle odhadů až milion muslimských Ujgurů určených k převýchově. Zbylých až devět milionů, kteří žijí v provincii Sin-ťiang, žije pod přísným dohledem sledovacích systémů a všudypřítomné tajné policie. Ujgurové se v minulosti dopustili teroristických útoků a čínské úřady se snaží jejich kulturu vyhladit.

Reklama

Výběr článků

Načítám