Hlavní obsah

Oděvnímu řetězci H&M klesly tržby o čtvrtinu

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédskému prodejci oděvů H&M (Hennes & Mauritz) v prvním finančním čtvrtletí klesly tržby předběžně o 27 procent na 40,1 miliardy švédských korun (103 miliard korun). Firma v pondělí uvedla, že stále pociťuje dopady pandemie a s ní souvisejících restrikcí.

Foto: Profimedia.cz

Zisk H&M se loni propadl o 88 procent.

Článek

Prodej přes internet se sice dál zlepšuje, celkovému propadu tržeb ale zabránit nedokázal, uvedla agentura Reuters.

„Na vývoj tržeb měla zásadní dopady situace kolem covidu-19 a citelné restrikce,” napsala firma v prohlášení. Na začátku roku zůstala většina prodejen společnosti zavřená.

„Od začátku února už některé trhy postupně umožnily, aby se obchody otevřely, a na konci čtvrtletí zbývalo přechodně zavřených zhruba 1300 obchodů,” dodal řetězec.

Řetězec H&M zavře 250 obchodů. Navíc dostal obří pokutu za špehování zaměstnanců

Ekonomika

K 13. březnu bylo kvůli uzávěrám ještě zavřených přibližně 900 z celkových zhruba 5000 obchodů H Již dříve společnost oznámila, že letos zavře přibližně 250 prodejen natrvalo.

Zisk H se loni propadl o 88 procent. Na konci loňského roku německé úřady firmě vyměřily pokutu ve výši 35,3 milionu eur (zhruba 925,2 milionu korun) za špehování zaměstnanců.

H konkuruje zejména španělskému řetězci Inditex, majiteli obchodů Zara a dalších značek. Ten za minulý finanční rok, který skončil v lednu, zaznamenal propad zisku o 70 procent.

Reklama

Související články

Zakladatel Zary lije miliardy do nemovitostí

Španělský miliardář Amancio Ortega, zakladatel řetězce s oděvní módou Zara s pobočkami i v ČR, soustředí své investice v nemovitostech na obou březích...

Výběr článků

Načítám