Hlavní obsah

EU za porušování lidských práv Ujgurů schválila po 30 letech sankce vůči Číně

– Brusel • Aktualizováno

Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie (EU) v pondělí schválili první sankce za porušování lidských práv v Číně po 30 letech, a to kvůli zacházení s menšinovými muslimskými Ujgury. Sankce byly uvaleny na čtyři čínské činitele, kteří jsou přímo odpovědní za svévolné zatýkání či ponižující zacházení s touto muslimskou menšinou. Peking před přijetím sankcí dopředu EU varoval.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Převýchovný tábor pro Ujgury

Článek

„Byla přijata restriktivní opatření kvůli vážnému porušování lidských práv,“ uvedl činitel EU pro agenturu Reuters.

Sankce byly uvaleny na čtyři partajní a regionální představitele provincie Sin-ťiang, kde Ujguři žijí, jejich jména budou zveřejněna ještě v pondělí. Budou mít zakázáno cestovat do EU a bude jim zmrazen majetek. I když jde o víceméně symbolický trest, ukazuje to, že EU přitvrzuje svůj postoj vůči Pekingu. Dále byly sankce uvaleny na jednu čínskou organizaci.

Apple kvůli nucené práci Ujgurů odstřihl čínského dodavatele

Hardware

Naposledy EU uvalila sankce na Čínu v roce 1989 po krvavém zásahu proti demonstrantům na náměstí Nebeského klidu. Tehdy byl vydán zákaz prodeje zbraní do Číny, který je stále platný.

Postih i pro Barmu a Rusko

V pondělí byly také schváleny sankce na 11 barmských představitelů a rozšířeny byly sankce na Rusko, uvedl singapurský server CNA. Jedenácti představitelům barmské junty, jež se chopila moci při puči 1. února a tvrdě potlačuje protesty, což si vyžádalo stovky obětí, bylo odepřeno cestovat do zemí EU a byly jim zmrazeny majetky. Podle ministra zahraničí EU Josepa Borrella jsou mezi nimi i lidé zapojení přímo do potlačování protestů.

„Co vidíme ohledně nadužívání násilí, je naprosto neakceptovatelné. Proto jsme se nemohli vyhnout uvalení sankcí,“ uvedl k sankcím na barmské pučisty německý ministr zahraničí Heiko Maas. Na zemi byly už dříve uvaleny sankce ohledně dodávek vojenského materiálu.

V Rusku se sankce týkají lidí, kteří se dopouštějí násilí a zneužívání v Čečensku, jemuž vládne tvrdou rukou Ramzan Kadyrova.

Podle CNA byly sankce uvaleny i na několik osob z Libye, Severní Koreje, Eritreje a Jižního Súdánu. Umožnil to nový mechanismus uvalování sankcí, tzv. Magnitského zákon přijatý v prosinci, který byl použit v březnu při uvalení sankcí na čtyři ruské představitele kvůli uvěznění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného.

Milion Ujgurů v táborech

Podle západních zdrojů skončil asi milion Ujgurů v tzv. převýchovných táborech. Tam podle aktivistů a některých západních politiků musejí vykonávat nucené práce, jsou mučeni a sterilizováni. Nizozemský parlament následoval Kanadu a USA, když označil zacházení s Ujgury za genocidu.

Vy máte převýchovné tábory taky, brání se Čína kritice ze Západu

Evropa

Čína se předem proti sankcím ohradila. „Sankce jsou konfrontační. My chceme dialog, a ne konfrontaci,“ uvedlo čínské zastoupení v EU na Twitteru, „žádali jsme evropskou stranu, aby si to dvakrát promyslela. Když se někdo vydá cestou konfrontace, my neustoupíme, nemáme jinou možnost než vyplnit svou odpovědnost vůči lidu.“

Čína popírá, že by se v Sin-ťiangu porušovala lidská práva, a tvrdí, že tábory slouží pro profesní školení a boj s extremismem. Čína opakovaně zvala západní představitele do oblasti, aby se přesvědčili o situaci, ale ti nemohli navštívit přímo tábory kvůli čínským bezpečnostním opatřením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám