Hlavní obsah

V Česku má přes tisíc firem základní kapitál korunu

Novinky, tov

V Česku letos vzniklo přes tisíc firem se základním kapitálem jedna koruna. Celých 68 procent s.r.o, které byly letos registrovány, má zapsaný kapitál nižší než 200 tisíc korun. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Bisnode.

Foto: David Ryneš, Novinky

České firmy s.r.o. podle základního kapitálu v roce 2014

Článek

Podnikatelé hojně využívají změnu zákona o obchodních korporacích, který platí od začátku roku.

„Zákon o obchodních korporacích stanovuje minimální výši základního kapitálu u společností s ručením omezeným na jednu korunu, a současně přináší větší odpovědnost jednatelů. Soud na návrh insolvenčního správce či věřitele může rozhodnout o vzniku ručení jednatele za závazky společnosti, pokud jednatel věděl, měl nebo mohl vědět, že hrozí úpadek a neučinil v rozporu s péčí řádného hospodáře vše potřebné a rozumně předpokládatelné k jeho odvrácení,“ vysvětluje analytik Bisnode Michal Řičař.

Do konce roku 2013 byla minimální výše základního kapitálu u s.r.o. stanovena na 200 tisíc korun.

Jednodušší pro malé podnikatele

68 procent společností s ručením omezeným (7 917 firem), které byly letos registrovány, má základní kapitál nižší než 200 000 Kč, a 8,3 procenta (1 023 firem) ve výši jedné koruny.

U necelé třetiny letos založených firem podnikatelé zvolili základní kapitál ve výši 200 tisíc korun, a jen 3,6 procenta (438 s.r.o.) má základní kapitál vyšší než 200 tisíc korun.

„V předchozí formě s.r.o. stačilo založit firmu, složit 200 tisíc korun na základní kapitál, a následně podnikatel mohl tyto prostředky vybrat a využít na firemní záležitosti. Nebylo tedy zajištěno, že firma má neustále k dispozici celou výši základního kapitálu. Společnost s ručením omezeným tak mohla disponovat milióny, stejně jako nulovým majetkem. Tento stav se změnou zákona nemění a s.r.o. se naopak stala více dostupnou formou pro mikropodnikání,“ hodnotí dopady nové legislativní úpravy Řičař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám