Hlavní obsah

V Česku je více firem kontrolovaných z daňového ráje než na Slovensku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, v polovině letošního roku dosáhl 11 571. To představuje 3,3 procenta z 350 236 registrovaných v Česku. Na Slovensku se jedná o 1,58 procenta společností (2931 z 185 632). Analýzu zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) s tím, že rozdíl tak činí 108 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tento 'náskok' si Česká republika ve srovnání se Slovenskem udělala již v předchozích letech, kdy bylo Slovensko považováno za středoevropský daňový ráj,“ uvedla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Podle ní se však globální finanční a později dluhová krize, podnikatelská a politická atmosféra, špatná vymahatelnost práva, stejně jako zvyšování daní staly v posledních letech katalyzátorem zvýšeného zájmu českých i slovenských podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje.

Zatímco v Česku podíl firem kontrolovaných z daňového ráje dosáhl vrcholu v roce 2009, a od té doby nepatrně klesá, na Slovensku relativní počet subjektů s vlastníkem z daňového ráje kontinuálně roste.

„Očekáváme, že silný zájem slovenských firem o daňově přívětivé destinace bude pokračovat i v následujících letech,“ dodala Štěpánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám