Hlavní obsah

V Brně zahájili stavbu multifunkční arény, vyjde na miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začala na brněnském výstavišti stavba multifunkční haly pro 13 tisíc diváků. Sloužit bude primárně hokejovému klubu Kometa Brno, budou se tam ale pořádat i různé akce. Stavba samotné arény má vyjít na 4,5 miliardy korun a zabere 33 měsíců.

Foto: arenabrno.cz

Vizualizace nové multifunkční haly v Brně.

Článek

Hala má podle plánu nabídnout moderní zázemí pro kulturní, sportovní, veletržní i kongresové akce. Odhadovaný rozpočet na stavbu je 4,5 miliardy korun, nicméně brněnští zastupitelé při schvalování stavby počítali s rezervou a naplánovali financování na bezmála šest miliard. Halu bude provozovat městská společnost Arena Brno.

„Je to další investice, která rozšíří možnosti Brna. Hala bude propojená se zázemím brněnského výstaviště a věřím, že citelně rozšíří možnosti Brna a přiláká sem návštěvníky, kteří dnes musejí za sportem nebo kulturou zamířit jinam. Jde o další krok k tomu, aby Brno bylo ještě lépe vidět, aby bylo zase o kousek větší,“ řekl při slavnostním poklepání na základní kámen premiér Petr Fiala (ODS).

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) pondělí označila za nejvýznamnější den její politické kariéry. „Zahajujeme stavbu, která je v posledních letech tou největší. O hale se tu hovořilo mnoho let, mnoho mých předchůdců slibovalo, že hala bude postavena, ale až do teď se to nepovedlo,“ prohlásila Vaňková a připomněla, že okolí výstaviště se promění nejen novou halou, ale i budovaným městským okruhem, tramvajovou smyčkou a přípravou lanovky, která by měla vést do brněnského kampusu v Bohunicích.

V Brně uspořádali procházku po estakádě za 2,5 miliardy

Ekonomika
Foto: Václav Šálek, ČTK

Pohled na staveniště v Brně, kde vyroste nová multifunkční hala.

S výstavbou areny nesouhlasí opozice, která projekt označila za černý den pro Brno. „Koalice vedená ODS s podporou ANO, TOP 09, KDU, ČSSD, a STAN zahajuje stavbu černé díry na peníze, předražené haly, kterou nikdo svéprávný nepotřebuje a nechce provozovat. Tohle je neodpovědné, neuvěřitelně hloupé ve stylu: Po nás potopa,“ napsala zastupitelka Jasna Flamiková (Zelení).

Opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno) halu označil za hladovou zeď pro hladové firmy a hladovou kasu ODS. „Oficiálně se zahajuje stavba brněnské černé díry. Bohužel je to i za účasti premiéra Fialy, který tím potvrdil to, co jsem o něm v částečné nadsázce napsal, že na straně jeho prý úchvatné vize Česka jsou čipy, lithium a IT technologie, ale realita je jeho Brno, kde se všechny peníze nalijí do černé díry hokejové haly, kde se utopí jen na investicích minimálně sedm miliard a další peníze tam každoročně zahučí na pokrytí ztráty,“ napsal Hollan.

Nabíjecí stanice na stožáru veřejného osvětlení uspoří místo i náklady

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Multifunkční hala

Výběr článků

Načítám